ET KIG I KRYSTALKUGLEN – HVAD BLI’R DET HOTTESTE I 2018

Hvert år er der enkelte råvarer, der er mere populære end andre. I 90´erne var det rucolasalat og senere kom havtorn, chiafrø og tang. I 2018 spås det, at vi vil spise flere spirer, endnu mere gurkemeje og flere hampe- og sesamfrø.

Alt overvejende går det fortsat i den sundere retning. Mad med flere grønsager, mange avocadoer, kokos i flere variationer og sunde planteproteiner. Vi har set Buddha Bowls og tacos i mange varianter. Og disse tendenser fortsætter, samtidigt med at nye kommer til.

Fordi vi bliver mere og mere miljø- og økologiskbevidste, vil vi se flere spiselige potteplanter i boligen – krydderurter som dekoration, planter til at lave te af og blomster til at pynte maden med. De glutenfri produkter er ikke længere kun for allergikere. De glutenfri korn vil vinde frem, lige som mel af hampefrø, mandler, kokos og kikærter.

TACOS

Tacos-trenden er ikke død, tværtimod. I 2018 vil tacos også kunne serveres som morgenmad og dessert. De traditionelle majsskaller erstattes med skaller af mandel- eller kokosmel, eller skallerne erstattes af grønne salatblade og tang. Herved tilgodeses paleo-tanken om færre kulhydrater fra korn.

VEGANERE OG VEGETARER – GRØNNE PROTEINER

Ingredienser som tofu, quinoa og bælgfrugter er fortsat ingredienser i danskernes måltider. Flere og flere praktiserer ”Meatfree Monday”, måske bliver der flere ”Meatfree” ugedage, og nogle går skridtet videre og bliver vegetarer eller veganere.
Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af råvarer, så du kan tilberede vegetabilske måltider, lige som der også er vegetariske færdigretter, is og kager.

Indtaget af plantemælk øges også. Det er fx mandelmælk, havremælk, sojamælk eller rismælk. Vælg helst de usødede udgaver, så undgår du tilsat sukker, som er helt unødvendigt i plantemælk. De smager fint som de er, og der findes et stort udvalg i Dalgaard.

SPIS DET HELE

At undgå madspil gælder, uanset hvilken råvarer, der tilberedes. ”Fra hoved-til hale”-trenden (Nose to Tail) (dvs. at benytte råvaren uden madspild) er nået fra kødverdenen til det vegetariske køkken, hvor det kaldes ”Root-to-Stem”. Vælg opskrifter, der bruger rødder, stilke og frø, som du ellers ville smide ud, fx pesto lavet af broccolistængler.

MAD FRA MELLEMØSTEN OG ASIEN

Mange nyder allerede humus og falafler, og flere retter fra Mellemøsten kommer til. Syrisk, marokkansk og libanesisk mad kommer i fokus, og en ret som den nordafrikanske shakshuka vil vi se oftere på menuen. Ingredienserne i det Mellemøstlige køkken vil være auberginer, mynte, tahin, lam, harissa, kardemomme og tørrede frugter.

Fra Østen henter vi inspiration fra Korea og Japan. Lande hvis mad er farvestålende og med masser af smag. Vi vil benytte tang, mirin, miso, sesamfrø, ramen-nudler og den smukke, pink dragefrugt også kaldet pitahaya.

Prøv fx disse 2 opskrifter:

  GLADE TARME

  De sidste par år er der kommet et utal af bøger om mad til sunde tarme. Og det er ikke slut endnu.
  Studier viser at tarmens sundhed har direkte indflydelse på vores hjerne. Man taler også om, at vi har en mavehjerne, der har indflydelse på vores humør. En stor del af immunforsvaret sidder omkring tarmene, og sunde tarme kan være med til at minimere risikoen for infektioner og forkølelser.
  Mad til sunde tarme er miso, kefir, løg, hvidløg, jordskokker og fermenterede grønsager som saurkraut og kimchi.

    BOWLS

    I 2017 kom der flere bøger som inspiration til ”Mad-i-en-skål”. Tendensen fortsætter, bl.a. med den populære Hawaiin Poke Bowl, der er et lag af kogte ris toppet med rå, marineret tun eller anden marineret rå fisk. Yderligere lægges der grønsager og dressing i skålen. Man benævner også disse skåle som ”den næste generation af sushi”, blot lettere at spise.
    Vi vil også se ”naturlige skåle”, dvs. at maden tilberedes i skaller fra fx auberginer, spaghetti-squash eller søde kartofler, og spises direkte deraf.

      TE

      Lige som vi allerede ser kvalitetskaffe, så kommer der også til at være mere fokus på god og velsmagende te. Flere tesaloner har slået dørene op, og te drikkes i stadig flere danke hjem. Forståeligt nok, for der er noget hyggeligt over te, og så smager te vidunderligt, og der er et utal af varianter at vælge mellem.

      Al te stammer fra tebusken Camellia sinensis. Det er måden, som bladene bliver behandlet på, der gør forskellen. Når bladene er plukket, bliver de tørret, rullet og sigtet. Undervejs begynder de at gære, og det er via gæringen, at bladenes farve ændres fra grøn til brun, samtidig med at teen udvikler sin aroma.

      Hver te til sin tid – om morgenen kan det være assam te. Det er en fyldig og kraftig te, der er god at vågne på. Er det te til engelsk afternoon tea, så kan du skænke earl grey med bergamotteolie. Det er blevet yderst populært at nyde grøn eller hvis te, på grund af disse teers høje indhold af antioxidanter. Eller matcha, som er pulveriserede grønne teblade.

      Hos Dalgaard finder du et utal af teer, dels i løs vægt, dels teblade i smukke dåser og endeligt mange varianter af tebreve.

        FOOD PREPPING – ER AT FORBEREDE SIN MAD TIL FLERE DAGE

        Food prepping betyder, helt eller delvist, at forberede mad til flere dage, så du i hverdagen, hurtigt og nemt kan lave et sundt og nærende måltid.

        Den tid du bruger på at vaske, skære, hakke, snitte, svitse og bage til ugens måltider, gør det muligt for dig at tilberede hverdagens måltider på meget kort tid, og på den måde er du sikret sunde måltider – også på travle dage. Hvis du fx gør søndag til din ”prepping-day”, så sparer du masser af tid i løbet af ugen, hvor du kan give dig selv en pause, træne, gå en tur, læse eller lege med børnene, hvad der nu end gør dig glad.

        TIPS TIL PREPPING

        • Sæt en ”prepping” dag (1-2 timer) ind i din kalender, fx søndag eller mandag aften – så kan du ”preppe” alt på en gang.
        • Lav eventuelt madplaner og indkøbsliste. Så kan du handle ind – og have et lager af fx kål, peberfrugter, agurk, tomater, gulerødder, broccoli, spinat, æg, smør, hytteost, kylling, laksefileter, hakket okse- eller kyllingekød, bulgur, quinoa og ris.
        • Brug gode beholdere med helt tætsluttende låg – eller glas med låg, for at undgå plastik – og så kan du se, hvad der er indeni.
        • Skær en masse af alle grøntsagerne ud, og kom dem i bøtter klar til at have stående i køleskabet. På den måde har du altid en bøtte grønsager/salat stående klar til enten din frokost eller aftensmad. Har du tid, kan du svitse det på panden med lidt sojasauce sammen med fx kylling.
        • Vælg økologi, hvor det er muligt, så kan du nøjes med at skylle eller skrubbe, og undgår at skrælle.
        • Lav dobbelt op af din aftensmad – så har du mad til frokost eller aftenen efter. På den måde undgår du madspild.
        • Lav en stor portion kødsovs med tomatpure, gulerødder, spinat og krydderier, som du enten opbevarer i bøtter i køleskabet eller i mindre portioner i fryseren.
        • Lav din morgenmad klar aftenen inden. Det kan være chiagrød, ”Overnight-havregryn” eller Bircher Mysli. Det kan også være en omelet på æg og spinat, grønkål eller gulerod, eller du kan lave røræg. Du kan lave en stor omgang pandekager, som kan spise til morgen eller som mellemmåltid.
        • Steg kyllingefileter i ovnen i et ovnfast fad sammen med lidt chili, gurkemeje, salt og peber. Så er der kylling til et par måltider. Kødet opbevares i bøtter i køleskabet, og kan bruges i salater, på pizza, i wraps, og i gryde- eller wokretter.

          LAURBÆRBLADE

          Laurbær spillede hovedrollen i nymfen Daphne og guden Apollons kærlighedsdrama, og siden antikken har laurbærblade prydet mangt en sejrherres hoved. En laurbærkrans blev symbolet på hæder. Hos romerne var laurbær symbol på visdom og berømmelse.

          Laurbærblade er ikke kun til julens flæskesteg og rødkål. Laurbærblade er også gode i en buket garni (laurbærblade, timian og persille), altså krydderurter eller stilke, der er bundet sammen med et stykke snor og kommes i vinterens supper eller gryderetter, som skipperlabskovs eller oksegryderetter. Det lille bundt giver masser af smag, og er lige til at fiske op igen inden serveringen.

          Laurbærblade kan også anvendes til:

          • Syltning
          • Sildemarinader, rollmops eller stegte sild i lage
          • Bladene kan også bruges i en rub, der gnides enten på svinekød eller fjerkræ.
          • Laurbærblade lægges oven på postej, paté eller på sønderjysk surrib
          • Kom to laurbærblade, et stykke hel kanel og en stjerneanis i en tefilterpose, og lad krydderierne trække med i tekanden.

          Prøv fx disse 2 opskrifter med laurbær:

          JORDSKOKKER

          Jordskokker er sprøde og smager som en blanding af kartofler og vandkastanjer, men næringsindholdet overgår langt disse.
          Jordskokker er fulde af fibre, magnesium, jern – og inulin, der virker som probiotika og nærer tarmfloraen.

          Jordskokker er skæve og knudrede og måske lidt besværlige at gøre rene, men det er hele ulejligheden, og du får en skøn, næringsrig og smagsfuld oplevelse.
          Oftest er det kun nødvendigt at skrubbe jordskokkerne før brug.

          Hvis de skal koges, skal de være hele.
          Til ovnbagning og stegning skæres de ud i ensartede stykker.

          De er lette at tilberede til suppe, som rå i salater eller tilberedte og brugt som tilbehør.

          Det kan gøres enkelt ved at skære jordskokkerne i mindre stykker og sauterer dem i olivenolie på en pande, drysset med dild eller persille – eller de kan bruges rå i salater, hvor de skæres i meget tynde skiver.

          Jordskokker passer til årstidens fisk torsk, fx som jordskokpuré og jordskokchips.

          Prøv fx disse 3 dejlige opskrifter med jordskokker:

          TORSK

          Torsk er en meget mager og sund fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12.

          Torsken kan kendes på dens skægtråd på ydersiden af undermunden.
          Den indeholder sanseceller, der gør torsken i stand til at sanse om der er føde i nærheden.

          Torsken skifter farve, alt efter dens levested, og den er en rovfisk, der ikke går af vejen for at æde dens artsfæller.
          Krabber sluger den uden at tygge skjoldet!
          Et gammelt mundheld siger, at man kun skal spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april.

          Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (uden R), hvor den spiser mest.

          Torsk fås i flere udskæringer bl.a. torskeloins, som er tykke stykker torsk – en slags mørbrad, som er blød, saftig og helt uden ben.

          Kan du ikke få den udskæring, så kan du bruge torskefilet, men de er tyndere, og skal som regel ikke have så lang en tilberedningstid.

          Prøv fx min dejlige opskrift: Ovnbagt torsk på bund af grøn puré

          MØRK CHOKOLADE – SØDT OG SUNDT

          Måske har nogle levet ”over ende” i december og syntes, at januar bør være mere asketisk. Ofte går det kun de første dage af januar, hvorefter det bliver alt for kedeligt. Men der er hjælp at hente – mørk chokolade er sundt og kan sagtens nydes.
          Chokolade med mere end 70% kakaoindhold er det, du bør gå efter for at få flest af chokoladens næringsstoffer.

          Mørk chokolade indeholder plantestoffer, kaldet flavonoider, der kan være med til at forhindre kolesterol i at danne belægninger på indersiden af karvæggene, hvilket nedsætter risikoen for blodpropper og åreforkalkning. Chokolade indeholder også stoffer, der kan virke humørforbedrende og frigiver lykkehormoner. Dalgaard Supermarked har flere meget velsmagende mærker af mørk chokolade, fx fra Valhrona, Lindt, Konnerup – eller Friis-Holm, sidst nævnte der har vundet både et verdensmesterskab og et europamesterskab i 2017.

          Du kan naturligvis nyde chokoladen som den er. Du kan også dyppe pekan- eller valnødder i flydende mørk chokolade. Derpå lægge dem på bagepapir til de er tørre, og chokoladen størknet. Det er sundhed dels fra chokoladen, dels fra nødderne hvor du både får gode fedtstoffer, proteiner, mineraler og fibre.

          Hos Dalgaard finder du også raw kakao og kakaonibs. Sidstnævnte er råt, sprødt, soltørret granulat fra kakaobønnen, der hverken er forarbejdet eller indeholder tilsætnings- og fyldstoffer. Kaloriemæssigt ligger kakaonibs væsentlig lavere end chokolade, og du undgår både sukker og tilsætningsstoffer.

          Du kan anvende kakaonibs i bagværk, is og andre desserter. Kakaonibs ses også som ingrediens i hjemmelavet mysli eller som topping på skyr, sammen med blåbær, morbær eller gojibær.