FORÅRET ER PÅ VEJ – OG PÅSKEN LIGGER ALLERSIDST I MÅNEDEN!

I marts måned får solen et varmere skær, som leder tanken hen på, at foråret snart på vej. Marts er sådan en slags overgangsmåned, en måned, vi aldrig helt bliver klog på. Det ene øjeblik vælter det op med forårsbebudere som vintergækker, erantis, krokus og Dorotealinjer – og den næste dag kan der atter ligge sne.

Et er sikkert i år, palmesøndag falder den 25. marts, samme dag som sommertiden begynder, og påskens helligdage begynder med Skærtorsdag den 29. marts.

I tidligere tider betød påsken afslutningen på fasten. Derfor blev der spist æg i massevis ved påskefrokosterne, hvor folk ikke længere behøvede at nøjes med fastens spartanske kost.
Æggene var et længe ventet højdepunkt og et symbol på forårets komme.
Og faktisk skal vi ikke mange årtier tilbage, før menigmands høns først begyndte at lægge æg omkring påske, når solen fik magt, og græsset begyndte at blive grønt og saftigt.

Æg spiller stadigvæk en væsentlig rolle i de danske påsketraditioner. Det første chokoladeæg blev lagt på Galla & Jessens chokoladefabrik i 1917, og skikken med sukkeræg og chokoladeæg vandt frem, og de fine æg blev brugt som gaver.

Påskeharen, der gemmer kulørte æg i haven, indvandrede til os fra Tyskland.
I dag findes et utal af påsketraditioner med æg. De bliver malet, eller dyppet i kogte løgskaller, hvorved æggene får de smukkeste farver. I haven gemmer påskeharen små kulørte chokoladeæg – og børn og voksne løber æggeløb med rå æg på spiseskeer.

Hos Dalgaard finder du små og store æg med fyld af marcipan – eller æg uden fyld, nogle pakket ind i kulørt papir.

I afdelingen for blomster og bolig er der et utal af gule blomster, naturligvis tulipaner og påskeliljer. Du finder også lys, servietter og pynt til påskebordet.

Påskemenuen må gerne være let, elegant og nem at tilberede, og ofte er der islæt af æg, karse, asparges, laks og lam. Desserten kan være en Pavlova, serveres med lemon curd og creme af passionsfrugt. Eller citronkage eller lemon pie med bagt marengs.

Til årets påskefrokoster kan du vælge at tilberede alle retter selv, eller måske I er flere om at deles om tilberedningen. Det er også muligt, at du vælger at tilberede nogle retter selv, og lade Dalgaard hjælpe med resten.

I Dalgaard finder du mange forskellige sild til bordet, klar til at komme på serveringsskåle og blive pyntet med rå løgringe og grønt som purløg, karse, dild eller persille.

I Fiskebutikken kan du købe hjemmelavede krydder- og marinerede sild, lige som der er et stort udvalg af røgvarer. Du kan læse mere om Fiskebutikkens mange lækkerier til påskebordet under ”Netop nu”. Osteafdelingen anbefaler gode franske gedeoste, der netop passer både til forårets komme og til påskens måltider. Jeg har også lovet ”at løfte sløret” for, at medio april kommer der en stor Ostefestival i Dalgaard. Mere info, når tiden sig nærmer.

Prøv nogle af nedenstående retter til årets påskefrokostbord:

KONSERVES-TILBEHØR PÅ PÅSKEBORDET

Nogle af påskens retter kan ledsages af lidt lækker konserves. Det kan give et ekstra pift til frokostbordet, og være enkelt at servere, når du vælger at købe det færdigt. Der er mange fine varianter at vælge mellem og Dalgaard har et stort udvalg af tilbehør til enhver ret.

Her kommer blot en lille udvalg af hvad du kan få:

  • Grønne oliven med fyld af enten mandler, citron, pimento, hvidløg, chili eller pecorinoost
  • Grøn eller rød økologisk pesto fra bl.a. Il Fornaio, Svansø, Urtekram eller Grøn balance
  • Grønne eller røde pestoer fra Del Mastro i buttede glas med papirhætter
  • Fra Del Mastro fås også artiskokpasta, svampecreme, fyldte små peberfrugter og trøffelsalsa
  • Peppadew, fyldt med chili-orange friskost
  • Syltede grønne tomater
  • Chutney af blomme, æble eller rødbede
  • Relish af rød tomat, rødløg eller peberfrugt
  • Grønne og hvide asparges
  • Syltede agurker, agurke-relish, asier og cornichoner
  • Store kapersbær

VEGETARISK INDSLAG TIL FROKOSTEN

Hummus stammer fra Mellemøsten og er en pasta/mos, der er sær består af kikærter, tahin, hviddløg, olivenolie, citronsaft, spidskommen og salt. Hummus er nemt og billigt at tilberede, smager skønt og kan bruges som en lille ret, eller som dip til rå grønsagsstave, grissini, chips eller ristet brød. Du kan også bruge humus som fyld i sandwich, fladbrød og pitabrød.

Ordet ”hummus” er arabisk og betyder kort og godt ”kikært”. Hummus findes i en lang række varianter, som fx rødbede, avocado, ærter, basilikum eller majs. Humus kan tilsættes smag af fx bagte peberfrugter, soltørrede tomater, fetaost, krydderurter, oliven eller harissa.

Når du serverer hummus kan du toppe eller pynte med fx koriander, pinjekerner eller fetaost og granatæblekerner.

Prøv mine dejlige opskrifter på hummus:

Og her følger så nogle opskrifter på lækre retter til påske-morgenbordet:

FISKEBUTIKKEN

Fiskeafdelingen holder stort røgmarked lige inden påske, hvor du kan købe alt til påskens måltider. Der vil være røget sild og makrel.

Røget makrel kan serveres traditionelt med røræg eller med en creme rørt af cremefraiche og urter fx kørvel, dild, purløg, persille og reven usprøjtet citronskal. Du kan også lave en sandwich af ristet rugbrød lagt sammen om røget makrel, salat, pesto og purløg eller bruge røget makrel i en salat med korn, radiser og rucolasalat.

Røget sild kan serveres med hakket, hårdkogt æg, finthakket rødløg og kapers, eller du kan servere en salat af røget sild, finthakket radise, klippet purløg og cremefraiche. Salaten anrettes på salatblade og pyntes med halve hårdkogte æg og agurkestave. Salaten serveres med ristet rugbrød.
Der vil også være varm- og koldrøget laks.

Røgvarerne kommer fra Centralrøgeriet. Her er kærligheden til håndværket og høj kvalitet kernen i virksomheden.
Både den ferske – og den røgede laks, du kan købe i afdelingen, er fanget ved Island.
Til påskens frokoster vil du desuden kunne købe Fiskeafdelingens egne hjemmelavede sild, som fx karrysild, kryddersild, sherrysild og blåbærsild.

VAGTELÆG

Vagtelæg har ca. 1/3 af størrelsen i forhold til et hønseæg, men indeholder forholdsmæssigt flere næringsstoffer. De indeholder op mod fem gange så meget jern og mere B1-vitamin. Deres fine, lille størrelse gør dem velegnede til retter, hvor de kan pynte, fx i en salade nicoise eller på en sildemad eller tatarmad.

De kan også serveres i en kokotte sammen med spinat, bagt i ovnen – eller de små vagtelæg kan serveres som små spejlæg.
De kan også marineres i eddike eller balsamico og serveres med mayonnaise og en sprød frisésalat. I Japan bliver vagtelæg nogle gange serveret rå, men ellers bruges de i omeletter eller som pynt i en suppe.
Vagtelæg kan være lidt svære at pille, men en god metode er at rulle de kogte æg forsigtigt under hele håndfladen, og derefter kan skallerne relativt nemt pilles af. Grundet deres lille størrelse skal de koges kortere tid end hønseæg – 2 minutter for et blødkogt æg og 4 minutter for et hårdkogt æg.

Prøv denne lille hyggesnack:
Sesam-vagtelæg – til en lille snack (12 æg)

  • 12 vagtelæg, kogt i 3-4 minutter, spules med koldt vand og pilles
  • 4 spsk. sesamfrø, ristet let på en tør, varm pande
  • Et par kviste timian, bladene nippes af og bruges
  • Valnøddeolie, anden nøddeolie

Bland timianbladene med de varme sesamfrø.
Gnid æggene med olie, og rul dem i sesam-timian-blandingen.

KØRVEL

Kørvel er noget af det bedste til æg, men klæder også hvide og grønne asparges utroligt godt. Desværre er kørvel ofte forbundet med kørvelsuppe, som ikke alle kan lide. Men kørvel er en fin lille ting, der minder om persille i en mere spinkel udgave.

Kørvel har sin oprindelse i Sydøsteuropa og Vestasien og var en yndet krydderurt hos romerne.

Den franske køkkenchef og skribent Escoffier, der levede fra 1846 til 1935, har sagt at kørvel er kongen over alle krydderurter.

Den er rig på C-vitamin, karotiner, jern og magnesium og bruges til supper, sauce til kylling, til pesto, krydderurtesmør, i mayonnaise, i tomatretter og til omeletter. Til en omelet piskes kørvel og lidt friskrevet parmesanost med æggene, omeletten steges gylden og serveres med tomatsalat og godt brød.

I de fleste retter er det bedst at strø kørvel over retten til sidst, da den fine smag ellers forsvinder.

Prøv et parlækre opskrifter til påskefrokostbordet:

KOKOSVAND

Foråret er på vej, og kalder på friske, lette drikke, ikke mindst efter motion og træning. Og det er ikke for ingen ting, at kokosvand er så populært netop nu. Dels smager det frisk og lækkert, og indeholder dels vitaminer og mineraler, dels – og ikke mindst elektrolytter, som blandt andet sports- og yogafolk har stor glæde af. Elektrolytter er en slags salte, der genopretter væskebalancen i kroppen.

Derfor er kokosvand at foretrække efter hård træning, så kroppens mineralbalance lettere kan komme i balance igen. Elektrolytterne hjælper nervesystemet og forbedrer også den kognitive funktion.

Kokosvand indeholder mineralerne kalium og magnesium, som begge kan være med til at mindske muskelspændinger og kramper. Desuden medvirker kalium til at bevare en naturlig væskebalance. Kokosvand er faktisk den klare væske, der er inde i unge, grønne friske kokosnødder.
Og endeligt så indeholder kokosvand ganske få kalorier.

Kokosvand er et godt alternativ til vand og mælk i pandekager, da kokosvand har en rund og sød smag, som let kan smages i selve pandekagen.

Hos Dalgaard finder du kokosvand ”myCoco”, kokosvand der er produceret i Brasilien og tappet direkte på plantagen efter høst, hvilket gør produktet meget frisk, og sikrer en høj kvalitet. Plantagen hedder Coco do Vale, og produktionen er kvalitets godkendt af kokos farmeren Alberto Cohen. Du kan også købe kokosvand fra firmaet Innocent. De producerer ligeledes frisk kokosvand uden koncentrater, sødestoffer eller andre tilsætningsstoffer.

Prøv et par friske smoothies med kokosvand: