Ribsteaks m/ barbecue, marinerede grøntsager & brød m/ mozarrella

Tilberedningstid: Ca. 1½ time, heraf arbejdstid ca. 1 time
Beregnet til: 4 personer

Ingredienser:

Det skal du bruge
10-12 ribsteaks uden svær
eller spareribs

Barbecuesauce
1 skalotteløg
1 kvist timian
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
1 lille rød chili
2 spsk honning
½ spsk paprika
1 lille stykke baconsvær
2 spsk tomatpuré

Marinade til grøntsager
1 lille grøn chili
1 fed hvidløg
5 kviste frisk koriander
1 lime
1 spsk thailandsk fishsauce
1 spsk sojasauce
½ dl olivenolie

Grøntsager
1 aubergine
1 stor squash
2-4 røde peberfrugter
olie
salt og peber

Brød med mozzarella
4 skiver hvidt hvedebrød
1 pakke frisk bøffelmozarella, 125 g
olivenolie

Energifordeling og -indhold pr. person
Protein 35%
Kulhydrat 11%
Fedt 54%
3575 kJ – 850 kcal

Fremgangsmåde:

Hak skalotteløg og bland det i en gryde med de øvrige ingredienser samt 2 dl vand. Kog under omrøring til det har konsistens som ketchup. Pres saucen gennem en sigte og stil den til side.

Fjern chiliens frø og mellemvægge og hak den fint. Hak hvidløg og koriander fint. Riv skallen af limen og pres saften. Bland det hele med resten af ingredienserne.

Når kullene er hvidglødende, skrabes de til side, således at de kun dækker halvdelen af grillens bagkant. På denne måde undgås fedtdryp i kullene, flammer og tyk fed røg. Alt det grill ikke skal være.

Pensl grillristen med olie og steg ribsteaks på den del af risten, som ikke er direkte over kullene. Hold risten hævet over kullene til middel varme og vend ribsteaks hyppigt, så de får fordelt varmen ligeligt på alle sider.

Stegetiden varierer. Ribsteaks steges ca. 8 minutter i alt, spareribsene steges ca. 20 minutter. Skær evt. i kødet for at se, om det er gennemstegt. Pensl først kødet med barbecuesauce, når det mangler at blive vendt på grillen de sidste par gange. Så bliver det glaseret og ikke branket. Sæt kødet til side.

Skær grøntsagerne i lange tykke skiver.
Pensl dem med olie og steg dem gyldne og møre på grillen. Læg dem taglagt i et fad. Hæld marinaden over og drys med salt og peber.

Rist til sidst brødskiverne gyldne på den ene side. Vend dem og læg en skive mozzarella på brødskiverne, så mozzarellaen kan smelte let, mens brødet steger færdigt. Servér brødet dryppet med en god olivenolie og krydret med salt og peber.

Tips
Barbecuesauce kan gemmes i køleskab i en uge.
Peberfrugter bliver ekstra lækre, hvis skindet fjernes. Det gøres nemmest under grill i ovnen. Skær peberfrugterne i kvarte og læg dem på bagepladen med skindet opad. Grill til de er helt sorte. Tag dem ud af ovnen. Dæk dem med en frostplastpose. Når de er lune, kan skindet nemt fjernes med en kniv.
Baconsvær tilsættes for at give en lidt røget smag. 1 skive bacon kan bruges i stedet.
Ribsteaks er skåret af kogestykke. Spareribs (revelsben i skiver) er skåret af stegestykke og med 1 ben på hver skive. Ribsteaks har kort stegetid, mens spareribs skal stege længe og derfor med fordel kan koges ca. 30 minutter og herefter grilles 3-4 minutter på hver side, i alt 8 minutter.
Bøffelmozarella kan erstattes af frisk komælksmozarella.
Vinforslag
Øl. Serveringstemperatur 8-10 grader. Eller Zinfandel. Serveringstemperatur 18 grader.

Opskriften er udarbejdet af Bo Jacobsen

Udskriv opskrift