MADTRENDS 2016 – og sund & stærk i en vintertid

Et nyt frisk år venter forude, forhåbentligt fyldt med muligheder, oplevelser og spændende lækker, velsmagende mad. Der er masser af inspirerende, sunde madtrends i sigte i 2016, hvor der bl.a. vil blive fokus på vegetabilske fødevarer, fermenteret mad, sund fastfood, bedre dyrevelfærd, bæredygtig tankegang og mindre madspil.
Begreber som semi-vegetarer og flexitarer ses nu på Wikipedia, og antallet af bøger, magasiner og restauranter med raw food, vegansk og vegetarisk mad boomer. Siden 2007 er forbruget af kød i USA fx faldet med 10%, og det anslås, at antallet af vegetarer i Amerika er fordoblet siden 2009. Herhjemme skifter mange bøfferne ud med grønsager en eller flere gange om ugen, og vi taler om ”Meatless Monday”.
Ligesom vi har set fokus på de gamle kornsorter, vil også de gamle grønsagssorter få en renæssance. De gamle sorter har ofte en mere stærk og bitter smag, sammenlignet med de grønsager vi kender i dag, der er mildere og sødere, ligesom de gamle også har en højere næringsværdi.
Hvis du kigger i grøntafdelingen hos Dalgaard vil du finde en lang række spændende grønsager med et højt næringsindhold, bl.a. årstidens grønsager der tæller de lidt tungere grønsager som kål og rodfrugter.

Den sunde fastfood vinder mere og mere frem de kommende år. Retterne er et tilbud, du kan vælge til de travle dage, hvor du gerne vil have noget hurtigt, men sundt på bordet. Det må altså gerne være nemt, men stadig sundt – gode måltidsløsninger, der krævet et minimum af tilberedelse. Hvad enten du kigger i slagterafdelingen, hos delikatessen eller hos fiskedrengene, så vil du altid kunne blive inspireret til nemme, sunde måltider i Dalgaard.

Vi læser om mange kure og kostretningerog måske løftede pegefingre, men når alt dette så er sagt og skrevet, så er det bare så vigtigt, at vi også fokuserer på nydelse, madglæde og de sociale aspekter i måltidet. Og selvom sundhed og grønsager ofte er nøgleordene, så hitter stadig rørt tatar, en god bøf, brunet smør eller en sauce, der er kogt ind på rødvin og fond, et godt glas vin og en lækker, delikat kage stadig hos mange – og sådan må det gerne være.

Der har været fokus på ”Stop madspil”de seneste år, og allerede nu kan man se at Danmarks madspil, de seneste fem år, er faldet med ca. 25%.
Hos Dalgaard finder du en kølemontre og et par hylder med overskriften ”Stop madspil – køb og brug”.
Tips til at stoppe madspil:

 • Køb kun den mængde mad, du har brug for
 • Tilbered kun den mængde mad, du/I kan spise
 • Hvis du alligevel får lavet for meget mad, så sæt maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet, så den kan spises dagen efter
 • Alt fra kød og brød til ost og fløde kan fryses uden at tage skade
 • Grønsager, frugt og bær kan fryses
 • Krydderurter kan fryses i isterningebakker
 • En rest rødvin kan fryses i isterningebakker og anvendes i gryde- og simreretter
 • De sidste frugter, bær og grønsager kan juices til en nærende og velsmagende juice
 • En rest stegt laks kan anvendes i madpandekager og salater
 • En rest chili con carne kan bruges som fyld på en pizza
 • Kogt kylling kan bruges som fyld i tarteletter eller suppe
 • De kogte kartofler kan bruges til en kartoffelmad med purløg og mayonnaise

Årets første måneder er ofte kendetegnet af forkølelser og hoste, så det er en god idé at styrke immunforsvaret, som er af vital betydning for et godt helbred. Den mad du spiser kan styrke kroppens naturlige forsvar og beskytte mod infektioner.

Ingefær

styrker dit immunforsvar og holder forkølelsen fra døren. Kombiner fx ingefær med appelsiner eller anden frugt til et lille shot, eller kom ingefær i din juice sammen med fx rødbede, gulerod og æble.

Krydderurter

giver smagen et pift og dig selv masser af sunde plantestoffer. Mynte og timian kan lindre vinterens forkølelse og halsonde.

Surkål og saurkraut

(fermenteret mad) indeholder probiotiske bakterier, de som også findes i surmælksprodukter, og er mad til at de gode tarmbakterier, som netop er en stor del af dit immunforsvar. I dag ved vi desuden, at tarmen og hjernen er meget tættere forbundet end vi troede. Og når tarmen er sund, bliver hjernen både sund og glad. Så disse madvarer er også med til at give et løft til humøret her i den mørke vintertid. Har du lyst til at læse mere om dette, så har den ny-udkomne bog ”Hjernens nye liv” af David Perlmutter netop fokus på dette.

Citrusfrugter, kål og rød peberfrugt

er spækket med C-vitaminer, der booster dit immunforsvar.

Om vinteren kan kroppen godt lide varmende, langtidstilberedt mad, så simreretter er perfekte i denne kolde tid. Når retten først er sat i gang i gryde eller ovn, tilbereder den stort set sig selv. Det kan være retter som ossobuco, store kødboller i tomatsauce med høvlet parmesan, citronkylling eller kalvesteg rullet med friske urter, nødder og tørrede frugter.

Motion, god søvn og stressreduktion er også med til at opbygge et stærkt immunforsvar. Har du svært ved at falde i søvn, så har Pukka en te ”Night Time”, der bl.a. indeholder lavendel, som virker beroligende.

  Laks

  har bygget mange sunde sager ind i sit kød. Fra laks og andre fede fisk fx sild og sardin får du bl.a. omega-3 fedtsyrer, som styrker dit immunforsvar, din hjerne, din hud og dit humør. Kødet indeholder også D-vitamin, der ligeledes er vigtigt både for immunforsvar og hjernen. Desuden er D-vitamin knoglestyrkende og energigivende. Er du veganer eller vegetar kan du få de sunde omega-3 fedtsyrer fra fx chiafrø, græskarkerner og valnødder.

    SUND & STÆRK I EN VINTERTID

    Citrusfrugter fra Fresh.Land

    Citrusfrugter fra Fresh.Land er frugter der kommer direkte fra landmanden og frugterne er i butikken blot få dage efter høsten. Det varme klima og den mineralholdige jord i Algarve giver optimale betingelser for citrusdyrkning.
    Frugterne sælges kun i sæsonen, og noget af det vigtigste er, at citrusfrugterne ikke er overfladebehandlet, så du og dine børn slipper for belastning af sprøjtemidler. Appelsinerne er solmodne vinterappelsiner af Navel-familien med fyldig smag og masser af sødme.
    Citronerne er matte og ofte sidder de grønne blade på.
    Spiser du citrusfrugter, får du mange C-vitaminer, som styrker immunforsvaret og er et supervitamin i de kolde måneder.
    Prøv min opskrift på: Dejlig appelsindessert

    Oksekød til simremad

    Ifølge rapporten ”Danskernes kostvaner 2011-13” så er hakket kød noget af det, der oftest sættes på danskernes spisebord. Det er hurtigt, nemt og velsmagende. Men mange udskæringer fra en okse kan smage fantastisk, de kræver blot længere tilberedningstid i ovn eller gryde. En skive bovkød, der står og simre et par timer er egentligt nemt at tilberede. Du skal blot sætte kødet over i vand med urter og grønsager og så vente et par timer. Resultatet er mørt, kogt kød der smager fortryllende – og så kommer der endda en god suppe ud af det.

    Oksetværreb skæres ofte til småkød og er velegnet til gryderetter og supper, hvor det giver god fylde og smag.

    Okseklumpen skæres af okselåret og sidder ved siden inderlåret. Klumpen tilberedes ikke hel, da den er meget stor. Den udskæres i stedet typisk til tern og strimler. Klumpen kræver middel tilberedningstid og er derfor velegnet i gryderetter og frikassé.

    Oksetykkam kendes fra gammeldags oksesteg og har godt af at simre i lang tid for at blive helt mørt. Der er godt med smag i kødet, hvilket også giver god smag til den tilhørende sauce.

    Okseboven skæres af fra forpartiet. Bov med ben bruges til grydesteg. Bovkødet kan også skæres i tern og bruges i gryderetter, fx bankekød eller labskovs. Bov er nem og billig mad de dage, hvor der er god tid til madlavningen.

    Prøv min opskrift på: Ovnstegt oksebov

    SNEHVID MAD

    Blomkål og hvidkål

    er begge nogle af de mange korsblomstrede grøntsager, som støtter leveren i dens arbejde, man kan næsten kalde dem “detox superstjerner,” ligesom andre kål fx broccoli og grønkål. Blomkål giver et stabilt blodsukker og de der hælder til LCHF (low carb high fat) bruger ofte blomkål til en pizzabund for at minimere mel og korn. En nem måde at tilberede blomkål er, kort at sautere blomkålsbuketter i olivenolie og krydderier.
    Hvidkål kan du med fordel bruge til mælkesyregæret kål, det vi kender som surkål, kimchee eller sauerkraut, og som der gavner dine tarmbakterier. Sidste år udkom flere bøger om, hvordan grønsager fermenteres og hvilken virkning, de har på tarmens sundhed. Fermenteret kål kan spises i salater og i supper eller det kan spises som tilbehør. Hos Dalgaard kan du købe Surkål fra Rømer og tysk Saurkraut.
    Prøv denne spændende opskrift på: Indisk curry m/blomkål, linser & kokosmælk

    Løg og hvidløg

    er helse for dit blodsukker, hjerte og lever. De indeholder mindst 25 forskellige plantestoffer de såkaldte flavonoider, der alle virker som kraftige antioxidanter. De fleste af disse plantestoffer sidder lige under skallen, så tag så lidt af skallen som muligt.
    Hvidløg har så mange virkninger, lige fra at sænke kolesterol til afbalancering blodsukker til at hjælpe på hjertets sundhed blodtryk.
    Stoffet allicin er et af de meget virksomme stoffer, og allicin frigives, når løgene knuses eller tygges.

    Kokosmælk og kokosolie

    indeholder korte og mellemlange kæder af fedtstoffer, hvilket gør at de forbrændes hurtigt og ikke giver overvægt. Desuden er kokos gavnlig for tarmen som følge af deres indhold af kaprylsyre og laurinsyre, der begge har antibakteriel og antivirus effekt. Kokos kan anvendes i smoothie, orientalske retter, til bagning og så er kokosolie det man kalder en mættet, stabil olie, som gør at den kan tåle høje varmegrader på en pande eller i en gryde, uden at der dannes skadelige forbindelser.
    Prøv denne friske kokossuppe med klylling & rejer

    Pastinak og persillerod

    passer i mange af årstidens varmende gryderetter, supper og ovnretter. Begge har de suget næring nede i jorden, derfor deres høje indhold af mineraler. De giver desuden mange fibre og en række forskellige plantestoffer – de mætter og holder blodsukkeret i balance.
    Prøv dette lækre tilbehør:

    Hytteost

    er kalorielet og fyldt med proteiner, hvilke er med til at hytteost mætter rigtigt godt. Hytteost er fremstillet af skummetmælk, som opvarmes og syrnes og derefter tilsættes en osteløbe, så der dannes små ostekorn. Ostekornene tilsættes en blanding af salt og fløde, som er med til at give hytteosten en mild syrlig flødesmag. Du kan bruge hytteost på mange måder, i pandekager, i brød, til omelet, pastaretter, tærter, dip, dressinger, som dessert eller som et nemt mellemmåltid.
    Prøv disse lækre opskrifter med hytteost:

    Torsk og torskerogn

    Torskens kød er allerbedst lige nu, og et gammelt mundheld siger, at man kun bør spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (de uden R) – så januar er netop måneden for både torsk og torskerogn.
    Torsken er en meget mager fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12-vitamin.
    Torsken kan kendes på dens skægtråd på ydersiden af undermunden. Tråden indeholder sanseceller, der gør torsken i stand til at sanse om der er føde i nærheden.
    Græskar, grønkål, estragon, persille og hakkede mandler eller valnødder passer rigtigt godt til torsk.
    Hun-torsken lægger æg – torskerogn, de såkaldte ”bukser”. Friskkogt torskerogn, måske let stegt på panden, dryppes med citronsaft og serveres med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise eller remoulade.
    Fiskebutikken sælger dels fersk torskerogn, dels torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.
    Prøv disse lækre opskrifter med torsk & torskerogn: