JUL I DALGAARD

”Nu er det atter jul ….”, det har været 1. søndag i advent, og træet på Ridebanen er tændt. Der er julelys i byen, og den mørke tid bliver lidt mindre mørk at kigge på.Traditioner, fortryllende eventyr, julesalmer, julehistorier og juleklip overleveres generation efter generation, lige som kræmmerhuset med pebernødder på juletræet, julekonfekten og julemaden gør det.

Juletiden kan bruges til refleksion og eftertanke, og det hele behøver ikke gå op i juleræs og julestress. Tid til at tænde et julelys og nyde en stille stund med de mennesker, der har en særlig betydning for os.

For rigtigt mange, er maden et af julens højdepunkter. Om det er juleanden, de brunede kartofler eller den gløgg, der bliver lavet efter familiens gamle opskrift med æbleskiver bagt efter lige så gammel en opskrift. Hos mange sniger der sig lidt nyt ind, anden der steges på grillen, den kogte rødkål, som erstattes af en rå kålsalat, eller risalamanden, der smages til med reven citronskal, og serveres med appelsinsauce i stedet for kirsebærsauce.
I Dalgaard kommer dine sanser i julehumør, når du går rundt i butikken, og du kan findes alt, hvad du skal bruge til ”den spiselige jul”, men også ting, der ikke kan spises som fx juleblomster, julepynt, julekort, gavepapir og alt til det smukke julebord.
Lidt sødt må der også til, og i Dalgaard finder du chokolade fra et utal af leverandører.
Du finder også æsker med chokolade, som du enten selv kan nyde, bruge som mandelgave eller du kan give æsken som gave – eller måske som en del af en gavekurv.
Du finder smukke æsker fra Anthon Berg, Jakobsen, Galler, Konnerup, Valrhona, Lily O´Brien´s og Magasin.

En af juletidens store traditioner er at invitere til gløgg-sammenkomst. Her kan serveres gløgg både med og uden alkohol sammen med lidt salt og sødt til ganen.
Du kan vælge at købe gløggen færdig i Dalgaard fx ”Malenes gløgg”, som findes i to varianter – den ene en rødvinsgløgg med kirsebær og julens varme krydderier. Den anden er en hvidvinsgløgg med æble krydret med orange, limegræs og ingefær. Det er vinkyper Malene Smidt Hertz, der står bag ”Malenes gløgg”. Du kan eventuelt pynte gløggen med appelsinskiver og mandelsplitter.
Vi du tilberede din egen gløgg, så kan du lave den både ud fra rød-, hvid- og rosévin. Den klassiske er lavet på rødvin, den lidt lettere og gyldne variant på hvidvin, og den sidste lavet på rosévin, der kan smages til med bl.a. ingefær, rosa peberkorn og tranebærsaft.

En anden af julens traditioner er julefrokost ofte 1. eller 2. juledag. Maden er ofte lige så traditionel som selve begivenheden, sild, flæskesteg og medisterpølse, men i mange familier sniger der sig nyt pålæg eller nye retter ind. Og naturligvis har vinafdelingen et stort udvalg af både spændende øl og lige så interessante og velsmagende snapse.

Ideer til julefrokostens smørrebrød:

 • Karrysild med æblekompot
 • Stegt fiskefilet med hjemmelavet remoulade
 • Æg med rejer, dildmayonnaise og karse
 • Æg med røget ørred, skiver af kogt kartoffel, dild og pyntet med lakserogn
 • Sylte fra Delikatessen med syltede rødbedetern, sennep og høvlet peberrod
 • Paté eller rilette med cornichoner og dild
 • Til vegetaren: svampepaté med pickles og rucolasalat
 • Camembert eller brie fra Hårbølle Mejeri serveret med Moscatel Gelé (findes på glas)

NØDDER & MANDLER

Mandler, valnødder, cashewnødder, hasselnødder, jordnødder, macadamianødder, paranødder, pekannødder og pistacienødder – alle er de rigt repræsenteret i julens mad, desserter, småkager, gløgg og godter.

Ser vi ernæringsmæssigt på dem, er det små sundhedsbomber med højt indehold af fibre og mineraler som magnesium, zink, jern og selen. Alle påvirker de i kroppens hormoner, enzymer, signalstoffer og stofskifte på en positiv måde. De sunde, hjertevenlige fedtstoffer er også rigt til stede og sikre bl.a. en velfungerende hjerne, optimal energi og en blød hud. Dertil indeholder de alle E-vitamin, en god antioxidant, som sikre at olien i nødder og mandler ikke bliver harsk.

Gå efter de nødder du allerbedst kan lide, når der skal bages eller tilberedes andet, hvor nødderne er en af ingredienserne. I bagværk og konfekt smager det himmelsk at kombinere nødderne med chokolade, nougat og rosiner eller måske med lakrids, syltet appelsinskal eller rosa peberkorn.

Se mine dejlige opskrifter med mandler & nødder:

MARCIPAN

Marcipan indgår i julens konfekt og nytårets kransekage, men også i desserter, kager og småkager. Marcipan er lavet af ca. 60% mandler, samt sukker, sirup og ofte også abrikoskerner. Hvis du bruges marcipan til kransekagen nytårsaften, så kan du lave kransekage-ringene i god tid og lægge dem i fryseren. Når de er let frosne, er de nemmere at samle og pynte. Tag ringene ud ca. en time før, du vil samle kransekagen.

I Dalgaard finder du et stort udvalg af marcipan, til eksempel:

 • Rå, ren marcipan
 • Økologisk marcipan
 • Bagemarcipan
 • En ekstra grov marcipan
 • Marcipan med lakrids
 • Marcipan med mint og chokolade
 • Marcipan med ekstra nødder
 • Marcipanlåg

KANEL

Duften af kanel er indbegrebet af jul. Og faktisk er kanel en af de sundeste ingredienser i juletiden, og allerbedst hvis du vælger den ægte kanel, kaldet Ceylon-kanel. Kigger vi på sundheden, så har kanel en positiv virkning på blodsukkeret. Kanel er nemlig med til at tage sukkertrangen og kanel hjælper sukkeret ind i cellerne, hvor det omdannes til energi. Kanel er rig på antioxidanter, virker antiinflammatorisk og styrker immunforsvaret.
Og så smager kanel vidunderligt i desserter, kager, gløgg, te, kakao og lammeretter – ja, faktisk klæder kanel både det søde og det salte køkken.

Hos Dalgaard finder du også teer med kanel fx Pukka´s:

 • Star Anise & Cinnamon
 • Vanilla Chai
 • Licorice & Cinnamon

Prøv mine dejlige opskrifter m/kanel:

ANDECONFIT

Andeconfit kan du tilberede selv, men endnu nemmere er det, i en travl juletid, at købe på dåse, hvor der findes rigtig velsmagende udgaver af confiterede andelår. Confitering er en gammel fransk konserveringsmetode, hvor man først salter og derefter langtidssteger kødet, for derefter at opbevare det i fedt. Andelårene bliver virkeligt møre. Er de på dåse, skal de blot steges på panden eller i ovnen, inden de serveres.

JULEGRØNT

Tre grønsager, der ofte benyttes i forbindelse med julen, er rødkål, julesalat og rosenkål. Alle tre indeholder de mange vitaminer, svovlforbindelse som bl.a. bruges til leverens arbejde og fibre til fordøjelsen. De er derfor blandt de sundeste grønsager, der findes. De kan alle tre anvendes rå eller tilberedte.

Prøv mine dejlige vintersalater:

JULEMADEN DEN 24. DECEMBER

Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers lider man både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan snildt tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

Her flg. de 7 vigtigste opskrifter til jul & nytår: