NU ER DET GRILL-TID!

Nu er det blevet sommer med lange lyse aftener og lune temperaturer. Det lokker mange af os til at få grillen i gang, så dagens måltid kan tilberedes og nydes under åben himmel. Grillmad behøver ikke kræve de store kulinariske forberedelser, et par gode pølser, et par salater, et godt brød og lidt dyppelse kan gøre det ud for et velsmagende og mættende måltid. Og med grillmad kan du tilgodese både vegetaren, børnene og kød-spiseren på en og samme tid.

Den nemmeste måde at tænde grillen er med en grillstarter, hvor der fyldes kul og små optændingsblokke i. Lad grillstarteren stå ca. 30 minutter, afhængigt af hvilke kul eller briketter, der anvendes. Har du en gasgrill, ja, så går det hurtigt at få den tændt.

Det er en god idé, ikke at branke kødet for hårdt. Stegeskorpen udvikler stegemutagener, der er forbundet med øget risiko for kræft. Du kan minimere risikoen for brankning, ved at vende kødet hyppigt og undgå for høje temperaturer og stikflammer. Det er også en god idé, at tage kødet ud i god tid. På den måde undgår du ligeledes, at det bliver branket før det når den rette kernetemperatur. Er der risiko for at kødet kan blive sejt – eller ikke færdigt på grillen, så kog eller bag det mørt i forvejen, så kødet kun mangler at få grillsmagen fra grillen.

TIPS TIL GRILLEN

Fisk steges på skindsiden, så hænger den ikke så let fast i grillristen, og skindet skåner fiskekødet mod at blive tørt. Skællene skrabes af skindet før fisken grilles. Fisk som laks, ørred, multe, havbars, makrel, sild, sardiner og rødfisk er fine at grille. Fladfisk som rødspætte, ising, rødtunge og pighvar grilles bedst i et grillnet, så fisken ikke hænger fast i risten, og så er det nemt at vende fisken undervejs.

Grillspyd kan du fx sammensætte således:

 • Laks, fennikel og courgette
 • Halloumi og grønne asparges
 • Kylling og aubergineskiver
 • Keftas eller små frikadeller sammen med cherrytomater og Halloumi
 • Tern af kød sammen med cherrytomater, løgbåde og cocktailpølser

Skal det gå hurtigt og være nemt, så køb et par gode pølser, et godt brød og et glas pesto, som serveres sammen med en salat af tomater, mozzarella og basilikum. Eller du kan blande en salat fra Delikatessens salatbar eller Grøntafdelingens Veganske salatbar.

Hos Dalgaard finder du grillpølser fra fx:

 • Slagter Munch
 • Aalbæks pølser, som kan være Kyllingepølser, eller pølser med krydderurter eller en med bacon
 • Slagterafdelingens egne pølser

Vil du forkæle kødspiseren, så har slagterafdelingen bøffer af Herford kvæg fra Ørsholt Gods v/Peter Beier, eller lam og andre spændende udskæringer lige til at lægge på grillen. Slagteren har, som tidligere nævnt, deres hjemmelavede grillpølser med smag af ”Chili og BBQ”, Okse og jalapenos” eller med ost.

Ønsker du røgsmag i maden, kan du tilføre den ved hjælp af røget salt, røget paprika eller en barbecuedressing med røgsmag.

Hos Dalgaard finder du:

 • Røget Hot Paprika fra Mill&Mortar
 • Røget Sød Paprika fra Mill&Mortar
 • Smokey Sally fra Mill&Mortar – et fantastisk krydderi, der kan anvendes både til rub og i marinader
 • Liquid Smoke, som er flydende røgsmag, som forstærker røg og grillsmagen i saucer og marinader

Har du en vegetar til middag, så prøv grillet hjertesalat med frisk gedeost på toppen, grillede nye gulerødder, peberfrugter, asparges, portobello svampe, søde kartofler, fennikel eller aubergineskiver – eller klassikeren grillede majskolber. Grønsager som peberfrugt, løg og courgette skal blot grilles kort tid ved høj varme. Lad dem køle lidt af, skær dem i mundrette bidder og bland dem med olie smagt til med rosmarin og citron. Du kan også servere grillet Halloumi-ost.

Halverede citroner kan lægges direkte på grillen. Varmen frigiver citronens æteriske olier, fremkalder en let sødme og gør det nemmere af presse saft af citronen til fx fisk eller dressinger.

Nye kartofler kan grilles, ved at de pakkes i alufolie sammen med friske krydderurter, salt og olivenolie. Både salat, kød og de grillede grønsager, kan du servere sammen med velsmagende dips og dressinger, eller du kan servere hummus, tapanade eller pesto, som kan smøres på brød eller anvendes sammen med rå grønsagsstave.

Du kan grille frugt til dessert på eftervarmen på grillen, fx ananas, nektariner eller bananer.

TILBEHØR TIL KØD & GRILLPØLSER

 • Håndlavet BBQ Sauce fra Annas Gourmet – en mindre virksomhed på Fyn
 • Triple Crown BBQ Sauce fra USA. Saucen er både vegansk, økologisk og glutenfri
 • Stokes: ”Sweet & Sticky Sauce” og ”Hot and Spicy med rød chili”
 • Stokes: mayonnaise med chili eller rosmarin og purløg eller den helt klassiske
 • Sweet Baby Ray´s: ”Originale Barbecue Sauce” og ”Honey Chipotle Barbecue Sauce”
 • Maille´s sennepper: den originale, ”Dijonnaise”, ”Wholegrain sennep” og en sennep tilsat honning
 • Ketchup fra: Heinz, Mutti, Beauvais og Stoke
 • Brioche boller og pølsebrød

Opskrifter til grillmad & tilbehør:

BYG EN SALAT

Tænk i forskellige teksturer ved at kombiner sprøde, bløde, knasende og cremede teksturer, blandt andet nødder, fisk og skaldyr, ost, grillede grønsager, avocado, lynstegt kød, sprøde salater og en dressing.

Dressingen har flere funktioner: den binder salatens smage og teksturer sammen. Den kan tilføre smag, og desuden giver den salaten væde. En kombination af god olivenolie, citronsaft, lidt sennep og salt er en klassiker.

Friske krydderurter er altid godt, gerne rigeligt og flere forskellige slags – og så ser det smukt på salaten.
Salatblade: det er vigtigt at salaten er lækker og indbydende og nem at spise. Så riv gerne salatbladene i mundrette bidder. Længere nede i teksten kan du se omtale af nogle af de mange salattyper, som Dalgaard forhandler – lige som du også finder poser af blandede salater i Grøntafdelingen.

En velkomponeret salat kan sagtens være et fuldgyldigt måltid i sig selv – eller tilbehør til sommerens retter.

Det kan være salater af:

 • Stegt kyllingekød, blød avocado, æbletern og babyspinat – vendt med en pesto af friske ærter, mynte, citronsaft og hvidløg
 • Tabbouleh af blomkål og courgette vendt med friske krydderurter som persille, koriander og mynte – pyntes med granatæblekerner og hakkede valnødder
 • Tunsalat med cherrytomater, kogte bønner, basilikum, kapers, oliven og rødløg
 • Salat af rejer, mangotern, agurkestrimler og brøndkarse

Hos Dalgaard finder du spændende og velsmagende dressinger til din salat:
A L Oliviers dressinger er franske dressinger fra en virksomhed nær Nice:

 • Olivenolie og balsamico
 • Olivenolie, rosmarin, citron og timian
 • Olivenolie, lime, ingefær og mango
 • Dressinger fra Newman´s Own:
 • Ranch (dild og hvidløg)
 • Caesar
 • Blue Cheese

Stokes dressinger:

 • Creamy Ceasar
 • Mango & Orange
 • Hindbær & Balsamico

Der findes et utal af skønne salater, hver med deres smag og udseende:

 • Feldsalat også kaldet vårsalat, er hvor hver plante danner en lille åben roset af små blade. Smagen er mild med nøddearoma. Den passer fint sammen med valnødder, der har ligget i valnøddeolie, lidt balsamico-eddike, salt og peber. Til sidst vendes salaten i.
 • Egeblad kaldes også for rød krølsalat. Den er smuk at se på, alene med dens farvespil i rødlige og grønne nuancer. Bladene sidder løst og er krøllede, hvilket man skal være opmærksom på, når man skyller den – der kan sidde jord i mange små folder. Egeblad er en mild salat, der fint kan blandes med andre salater og krydderurter.
 • Romainesalat, også kaldet romersk salat, er en salat med lange faste blade og en karakteristisk nøddeagtig smag. Salaten anvendes ofte til Cæsarsalat.
 • Friséesalat kaldes også kruset cikorie. Det er en meget kraftig og let bitter salat, som passer fint i blandinger med andre salattyper. Den er god som pynt, da den er meget dekorativ.
 • Radicchio er det italienske navn for rød cikoriesalat. De bitre rød-lilla salathoveders smag og farve giver en god kontrast, når den blandes med andre typer af salatblade. En del vil syntes, at radicchioen er for bitter serveret for sig selv, men prøv den sammen med noget sødt som fx skiver af moden pære.
 • Rucolasalat kaldes også salatsennep og har en let bitter peberagtig smag. Den er egentligt ikke en salat, men hører til Korsblomstfamilien og er uhyre populær. Brug de hele blade eller riv de store blade i mindre stykker. Vend dem i en vinaigrette eller blot lidt god olivenolie suppleret med flager af parmesanost.
 • Mangoldsalat er smuk med sit grønne blad og den røde stilk, og den pynter i enhver salat. Den kan anvendes i en blanding af andre salatblade. Eller den kan vendes med kogte rødbedetern, balsamicoeddike, olivenolie og fetaost.

ASPARGES

Netop nu er det sæson for grønne og hvide asparges. Asparges smager skønt, de er smukke og fyldt med masser af næring. De har fibre, der gavner din fordøjelse. Desuden binder de kolesterol og brugte hormoner til sig, og får dem ud af kroppen.

Asparges er desuden rige på B- og C-vitaminer, og indeholder stoffer, der til gode ser leverens afgiftningsevne – og så er asparges kalorielette.

Asparges er nemme at tilberede på grillen, fx kan du grille asparges og lægge dem på et fad. Dryp derpå med brunet smør og drys med ristede mandelflager. Eller grillede asparges drysset med rucolasalat og høvlet parmesan og dryppet med balsamicoeddike.

Prøv min lækre opskrift:salat m/asparage, bacon & babyspinat

KRYDDERURTER

Krydderurter giver masser af smag til kød, fisk og grønsager.

 • Mynte fås i flere varianter, og er en klassiker sammen med lam. Friskhakket mynte smager fantastisk i yoghurt og frugtsalat eller i en smoothie. Smager også skønt i friske rå forårsruller sammen med agurk, gulerødder og koriander
 • Dild kendes som drys på kartoffelmaden eller i kryddersmør. Dild mister sin smag ved opvarmning, så den skal først tilsættes lige inden serveringen
 • Purløg anvendes til æggeretter, kartofler, salater og marinader – og naturligvis som det grønne drys
 • Citronmelisse benyttes både i det søde og det salte køkken. Til salater, fisk, saucer, supper og desserter
 • Oregano har en let røget smag, der passer godt til tomater, lam, fisk, pasta og pizza. Er også fin i farsretter, gerne sammen med persille og en smule rosmarin
 • Estragon passer fint til fisk, kylling, svampe, tomater og i bearnaisesauce
 • Koriander er allerbedst drysset rå. Koriander passer i salsa, guacamole og asiatiske retter. Enten kan man lide den – eller ikke. Kan man li` den, så er den velegnet til at fjerne tungmetaller fra kroppen
 • Basilikum kendes især fra pesto, eller sammen med skiver af tomater og mozzarella. Den anvendes bedst frisk, hvor dens aromatiske smag bevares
 • Bredbladet persille anvendes til pesto, marinader, salater eller i en smoothie fx sammen med dadler og mandelmælk
 • Brøndkarse egner sig til pynt på æggeretter, til kryddersmør og i omeletter. Eller ganske enkelt som tilbehør til fisk eller kød
 • Timian har en karakteristisk aroma, der passer godt til okse- og svinekød. Til kylling, supper, gryderetter og i saucer
 • Rosmarin passer sammen med ovnstegte kartofler, hvidløg, lam og ris. Og passer fantastisk sammen med tomater, serranoskinke og mozzarella

BLOMKÅL

I tidligere artikler har jeg nævnt blomkål, men et blomkålshoved har bare så mange anvendelsesmuligheder både sommer og vinter, at det må med igen. Og så er den super sund.

De små buketter ligner næsten små valnødder, og begge minder de lidt om vores hjerne i udseende. Begge er de super kost til din hjerne. Blomkål er fyldt med B-, C- og K-vitaminer og plantestoffer, der alle holder hjernen skarp og stimulerer hukommelsen. Desuden stimulerer kål din lever til at arbejde optimalt, så kroppen bliver fri af uønskede toksiner.
Blomkål kan medvirke til at forebygge de hormonfølsomme kræftformer, fordi kål er hormonvenlig og påvirker leverens enzymer, så de fremmer udskillelsen af den skadelige østrogenform.

Blomkål er en fantastisk kilde til mineralet mangan, der hjælper kroppen med at producerer energi ud fra den mad, du spiser.

Blomkål giver et stabilt blodsukker, og de der hælder til LCHF (low carb high fat) bruger ofte blomkål til pizzabund, en wrap eller som erstatning for ris og couscous, for at minimeremængden af mel og korn.
Blomkål har desuden en særlig evne – den gør ting cremede – tænk blot på blomkålssuppe, der kan blive cremet helt uden fløde.

Prøv en af disse to delikate salater m/blomkål:
Enkel salat m/blomkål, saltede mandler & parmesan Salat m/blomkål & friske ærter

SANKT HANS DEN 23. JUNI

Sidst i juni er det midsommer og Sankt Hans, og denne dag blusser bålene rundt i hele landet. I Hørsholm er der bål ved søerne ved Hørsholm Kirke.

Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans. Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693!

Ofte lægger Sankt Hans aften op til, at man samles med venner og familie. Det kan være ganske enkelt med grillpølser og snobrød over bål, grillede skumfiduser – og en kage eller dessert derefter.
Eller måske serveres fisk eller skaldyr kombineret med grønne eller hvide asparges, en rejemad, pil-selv rejer eller et stjerneskud. Eller stegte kyllingelår, pariserbøf eller frikadeller og kartoffelsalat.
Desserten kan være jordbærkoldskål, jordbærkage eller friske jordbær med is eller flødeskum til.

Skal der en picnickurv med til bålet, kan den fyldes med pandekager fyldt med laks og citroncreme, rejesalat med belugalinser, bønnecreme, lækkert brød, sandwich med tun- eller hønsesalat, muffins og rabarbersaft – og kølig vin til de voksne.

Opskrifter til Sankt Hans: Grøn bønnecreme Jordbærkage