PÅSKE, ÆG OG DET GODE HUMØR!

I år falder påsken midt i april. Påsken regnes som kristendommens vigtigste højtid. Oprindeligt var påsken den jødiske fest ’Pesach’, hvor jøderne fejrer deres udfrielse af Egypten. For kristne er det imidlertid højtiden, hvor Jesu korsfæstelse og hans opstandelse fejres.
Påsken er også tegn på, at dagene bliver længere, solen titter frem, og foråret er over os. Grene står lysegrønne og lige på spring, anemonerne blomstrer, fuglene fløjter og bygger reder og forårets råvarer begynder at dukke op.
Ofte er der mad, hygge, påskepynt og sammenkomster i nogle af de fridage, som påsken indeholder. Sild, æg, asparges, kørvel og lammekød er nogle af klassikerne i påskemaden, der ofte serveres som brunch eller frokost.

Du kan roligt spise æg til påske

Æg har gennem tiden været ret udskældte, men heldigvis har nyere forskning gjort os klogere, og de fleste ved nu, at de roligt kan spise æg.

Især æggeblommer indeholder virkeligt mange næringsstoffer, såsom D-, E- og K-vitamin og mineralerne kalk, jern, zink og selen, som alle er essentielle mineraler for din krop blandt andet til immunforsvar og knogler.

Æg blev i sin tid skældt ud på grund af dets indhold af kolesterol. Men kolesterolet i ægget får nødvendigvis ikke kolesterol i blodet til at stige. Din lever har med kolesterol at gøre, den producerer selv kolesterol – men når man indtager kolesterol, vil leveren tilpasse sig og dermed nedsætte dens naturlige produktion af kolesterol.

Dette gælder for langt de fleste, men er man genetisk disponeret for forhøjet kolesterol, bør man tænke over sit daglige kolesterolindtag.

Æggeblommen indeholder også lecitin, der hjælper med at transportere næringsstoffer ind og ud af cellerne. Lecitin er desuden vigtig for din hjerne, hukommelse og dit nervesystem. Du får mest glæde af lecitin, hvis blommen er blød, som i blødkogt – og pocheret æg.

Æg er små proteinbomber, primært er der proteiner i hviden. Et enkelt æg indeholder ca. 6 gram protein, og det giver derfor mening at spise æg for at få tilstrækkeligt protein, særligt i forbindelse med vægttab, for at øge muskelmassen eller for at opnå en god mæthedsfornemmelse.

Undersøgelser har vist, at hvis du spiser æg til morgenmad i stedet for brød, vil du automatisk spise færre kalorier de følgende 36 timer.

Selvom det er påvist, at proteinet fra æg fordøjes bedre, hvis ægget er tilberedt (fx hårdkogt) har det samlet set vist sig, at kortere tilberedningstider bibeholde flest næringsstoffer.

Til påske hører også de søde, spiselige æg, og dem finder du et stort udvalg af hos Dalgaard:

 • Lakridsæg fra Bülow, æg med smag af ’vanilla mango’ eller ’chrispy caramel’
 • Store papæg fra Nordic Winegums Wally and Whiz Easter, der er fyldt med et udvalg af forskellige gourmet vingummi
 • Chokoladekompagniet har æsker med ’mørke og lyse påskeæg af Valrhona chokolade’, ’pralineæg af Valrhona chokolade’, ’vagtelæg’ og en æske med ’skovens chokoladedyr’
 • Gourmet påskeæg med smag af tranebær og hasselnød eller mandel og pistacie
 • Dekorerede kæmpe chokoladeæg
 • Kinder surprise æg
 • Marcipan-nougat æg eller rene marcipan-æg fra Anton Berg, Spangsberg og Økoladen
 • Fra Lindt er der små chokolade kyllinger eller små lam, guldharer og lilleput æg
 • Æg og påskeharer fra Ferrero Rochar
 • Fra Københavns chokoladefabrik er der dåser med fyldte påskeæg
 • Likøræg
 • Easus påskeæg uden tilsat sukker

DET GODE HUMØR

Foråret og solen lokker heldigvis ofte det gode humør frem. Men nogle gange kan man alligevel godt ”hænge med skuffen” uden særlig grund. Jeg forstår til fulde, at man kan være trist i humør som følge af tab, kriser eller sorg i sit liv. Der vil altid være op- og nedture livet.
Men er der ikke nogen påviselig grund så kan det være noget med kosten, man ved at kost og humør hænger sammen. Bestemte madvarer danner de samme signalstoffer i hjernen som ”lykke-medicin”. Vitamin- og mineralmangel kan sagtens være en årsag til, at der ikke dannes de nødvendige signalstoffer, men heldigvis kan små ændringer i kost og spisevaner gøre en stor forskel.

Flere råvarer indeholder stoffer, der er med til at skabe lykkefølelse eller det gode humør i kroppen.
Lad mig begynde med det søde – chokolade. Kakao indeholder tryptofan, som vi bruger til at danne lykkehormonet serotonin, der netop er med til at give det gode humør. Måske du selv kender, at kroppen næsten skriger på chokolade, når humøret er i bund. Gå efter den mørke chokolade, for jo højere kakaoindholdet er, jo bedre er virkningen. I Dalgaard finder du fx mørk chokolade fra Lindt, Amma og Valrhona.

Bananer indeholder også tryptofan, og som bonus giver bananen mange fibre, der styrker din fordøjelse. Og bananer er lette at have med på farten. Mandler, cashewnødder, sesamfrø og græskarkerner har samme egenskaber som banan.
Lam, fjerkræ, fisk, brune ris, bønner og linser indeholder også tryptofan.

Omega-3-fedtsyrer: de sunde fedtstoffer fremmer aktiviteten i hjernen, og gør den bedre til at producere serotonin. Du finder omega-3 fx i fede fisk, chiafrø, hampefrø og valnødder.

  B-vitaminer: har en afgørende indflydelse på hjernens produktion af de lykkebringende stoffer. Mangel på nogle af B-vitaminerne kan føre til nedtrykthed og irritabilitet.

  Du får B-vitaminer, når du spiser fuldkorn, bælgfrugter, pinjekerner, jordnødder, champignon og svampe, fetaost og kød, især lever. Folinsyre – tidligere kaldet B9-vitamin, er særlig vigtigt. Det fås fra rå grønne grønsager fx alle grønne salater, krydderurter og grønne kål. Folinsyre er et meget flygtigt vitamin, så disse grønne madvare skal ikke tilberedes, så forsvinder folinsyren. Ifølge folkemedicinen siges det, at basilikum modvirker melankoli og stimulerer humøret. I tidligere nonneklostre var det forbudt at bruge basilikum i maden, da man mente, at det gav nonnerne lystfølelse. Der nævnes ikke noget om munke og basilikum! Citronmelisse, pebermynte og rosmarin virker også humørforbedrende.

  Lad dine måltider stråle af smukke farver, vi spiser med øjnene, og farverne gør din hjerne glad.

  Lad blodsukkeret være stabilt ved at spise flere små måltider sammensat af grove kulhydrater, gode fedtstoffer og proteiner.

  Motion frigiver kroppens naturlige endorfiner, der naturligt får dig til at føle dig glad. Man ved, at blot en enkelt gang motion/træning øger din hjernes niveau af serotonin. Foregår motionen udendørs er det et ekstra plus, da serotonin dannes bedst ved sol og dagslys.

  IDEER TIL PÅSKEFROKOSTEN

  Tarteletter
  Nogle kalder dem jyske cupcakes andre kolesterol-vulkaner. Men hvor om alting er, så er tartelettens tilbagekomst en realitet både hos ældre og yngre.
  Tarteletter er små skåle af enten butterdej eller mørdej, bagt i forme og efter bagningen fyldt med en let stuvning. Ordet kommer af fransk ’tartelette’, som betyder en lille tærte. Tærter går langt tilbage i historien, og i 15-1600-tallet fandtes de såvel med salt som med sødt indhold.
  Nybagte tarteletter – eller købte, med plukket hønsekød, nye asparges og kørvel er bestemt kommet tilbage, og er en kærkommen spise på påske-frokostbordet.
  Hos Dalgaard finder du 2 slags lækre og sprøde tarteletter lige til at varme.

  Prøv en af mine dejlige opskrifter med tarteletter samt andre opskrifter til påskebordet:

  FRA GRØNTAFDELINGEN

  Bladselleri
  Bladselleri hitter lige nu på de sociale medier og i magasiner både her, England og USA.
  Bladselleri stammer oprindeligt fra Middelhavsregionen, hvor den bl.a. anvendes som smagsgiver til sammenkogte retter, pastaretter, risotto, bouillon og suppe. Bladselleri kendes også fra waldorfsalat, hvor den er blandet med druer, æbler og valnødder.
  Stænglerne spises ofte rå som tilbehør til ost – især fede, cremede oste som gorgonzola. Eller den fyldes med blå ost rørt med lidt fløde og pyntes med pekan- eller valnødder. Den udgør også garniture i en Bloody Mary, som er baseret på tomatjuice, vodka, tabasco og Worcestershire sauce.
  Bladselleri er lækre både at stege, bage og smørdampe hele. Ganske enkelt med lidt smør eller olie og med smag fra saucer, nødder, kapers, citron eller ansjoser. De hele bladselleri kan serveres som tilbehør eller som en del af et vegetarisk måltid.
  Bladselleri kan holde sig længe i køleskabet, og bliver den blød, så hjælper det at lægge den i iskoldt vand.

  Især bladselleri-juice er et hit netop nu. Et glas juice indeholder vitaminerne A, C og K. Mineralerne kalk, magnesium, jern og kalium. Desuden plantestoffer som fenoler og resveratrol. Du kan anvende bladselleri alene til juice, men ikke alle kan lide smagen, så må juicen blandes med agurk og limesaft. Anvender du bladselleri i en smoothie, så får du også glæde af fibrene, som styrker din fordøjelse og binder affaldsstoffer, så de kan komme ud af kroppen.
  Bladselleri stimulerer dannelsen af mavesyre, så du bedre kan spalte de proteiner, du spiser.
  Bladselleri har et højt vandindhold og virker basisk i kroppen.
  Bladselleri får årenes muskler til at slappe af, og kan derved medvirke til at sænke blodtrykket. Hvis du får blodfortyndende medicin, så kan bladselleri ikke erstatte medicinen.
  Prøv denne friske Bladselleri-drik

  Avocado – sund, fed og grøn
  Avocado hitter overalt, og ikke uden grund. Den er sund, den mætter, og den er nem at spise. Og så er den meget fotogen, faktisk har den sin egen Instagram-konto. Sund fordi den indeholder 12 ud af 13 vitaminer, proteiner og et utal af plantestoffer.
  Fed, men på den gode måde, for den indeholder de umættede fedtsyrer, der bl.a. beskytter dit hjerte.
  Den er nem af spise blot med citron og salt, eller 1970´er klassikeren – fyld den med rejer. Men den kan mere end det. Den kan moses og røres med krydderier som til guacamole – eller spises varm fra ovn eller grill.
  Du kan kende en moden avocado på, at der, under stilken, er grøngulligt. Falder stilken meget let af og er der tørt og brunt under den, så er avocadoen overmoden. Sidder stilken meget fast, så er avocadoen umoden.
  I Danmark har mange kokke jongleret med avocadoen i årtier, fx Bo Bech, Frederik Bille Brahes og Adam Aamann.
  Går vi udenfor landets grænser, så var avocadoen et gennemgående tema, da Michelin uddelte stjerner sidste år i England og Irland.
  I den forbindelse udkom The Michelin Guide, Special Edition ”The Wonderful World of Cooking with Avocados”. Du kan frit downloade den 96 siders guide på: www.avocadofruitoflife.com.

  Forår i grøntafdelingen
  Radiser er meget mere end en stærk-bitter skive på smørrebrødet, til osten eller i kartoffelsalaten. Du kan koge den et kort øjeblik i letsaltet vand og nyde, hvordan radisens sprødhed også giver fylde, og bitterheden skifter til sødme.

  Kinaradise kan syltes med safran, så de tynde skiver bliver ravfarvede og peberrodssmagen mindre intens. Den kan strimles og anvendes i stort set alle asiatiske wok-retter, hvor den forbliver sprød efter lynstegning. Eller den kan sauteres i smør sammen med spinat og krydres godt med sort peber – og serveres til bøf eller stærk ost. Den egner sig også som gnavegrønt i madpakken eller sammen med dip, tapenade eller pesto. Kinaradisen skrælles før brug, da skrællen smager pebret og en smule stærkt.

  Forårs-krydderurter, trods deres spæde og sarte udseende, så er urterne rige på både vitaminer og mineraler.

  Karse anvendes på smørrebrød og i sandwich. Den er især fin sammen med æg og sild på påskefrokostbordet. Trods karsens lille størrelse er den fyldt med de allerbedste næringsstoffer. Kørvel til drys på asparges eller æggemaden. Den egner sig også til fisk og i salater.

  Citronmelisse kan anvendes som pynt på kager og desserter, til en kop te eller i dressinger.

  PÅSKE I FISKEAFDELINGEN

  Onsdag den 17. april, dagen før Skærtorsdag har Fiskeafdelingen et stort udendørs røgvaremarked.
  På markedet vil du blandt andet finde røget makrel og sild samt varm- og kold røget laks.

  SVINEMØRBRAD

  Svinemørbrad virker som et lysere stykke kød end kød fra okse og kalv, og egner sig derfor netop nu, hvor vi går mod lysere tider.
  Du kan servere mørbrad på utallige måder. Nogle af klassikerne er fx mørbradgryde, mørbradbøffer eller en fyldt ovnstegt mørbrad. Mørbrad egner sig desuden rigtig godt til asiatiske retter eller den mellemøstlige marokkanske ret mørbrad i tagine.
  Mørbraden er en udskæring fra en muskel på indersiden af rygsøjlen. Her har musklen ikke bevæget sig så meget, som fx en lårmuskel, der arbejder, hver gang dyret går, og netop derfor er mørbraden så mør.
  En mørbrad skal altid pudses for sener, inden du tilbereder den, da de er seje og ikke er til at spise.
  Når du først har pudset din mørbrad, er den nem og hurtig at tilberede. Da kødet allerede er mørt, skal det ikke tilberedes ret længe. Steger du en mørbrad for længe, risikerer du, at den bliver tør.

  Prøv en af disse opskrifter med svinemørbrad:

  PÅSKE & PLANTEMARKED I BOLIG & BLOMSTERAFDELINGEN

  Afdelingen er fyldt med påskepynt og de smukkeste gule blomster. Påskeservietter med motiver af påskeblomster, påskeæg, påskeharer eller påskehaner. Du finder både gule og lysegrønne servietter og servietter i en varm beige, alle med tilhørende påskelys.
  Der er store keramikfugle eller fugle lavet af fjer. Og naturligvis de klassiske små gule kyllinger til bordet.
  Der er æg til at hænge på grene eller store æg, der kan stå som pynt og papæg, som du selv kan fylde.
  Du finder også gule urtepotteskjulere til påskens potteplanter.

  Den 13. og 14. april har Dalgaard et kæmpe udendørs Plantemarked med de smukkeste blomster til krukker, potter, altankasser og haven.
  Og gode spotpriser på mange planter!