Oksetykkam m/ glaserede løg grønne bønner, kartofler og skysauce

– dejlig vinter simremad

(Ca. 8 personer)

Ingredienser:

2 –2½ kg. dansk oksetykkam
25 gr smør
2 spsk olie
Salt & peber
1 porter + 1 dl vand
4 laurbærblade
6-10 stk. allehånde
10 stk. peberkorn
1 kaffefilter + lidt bomuldssnor
(til krydderipose)
1 porre
1 gulerod
1 persillerod
½ ltr oksefond
3-4 spsk maizena
1 kg perleløg
50 gr sukker
75 gr smør
1 kg grønne bønner
2½ kg kartofler
Evt. 250 gr pickles el.
syltede agurker

Sådan gør du:

Snør evt. oksetykkammen med bomuldssnor og brun den i en tykbundet gryde i smør og olie.
Krydr med salt og peber og kassér fedtstoffet.
Tilsæt porteren og derefter vand, så væden når 1/4 op på siden af stegen.
Lav en krydderipose ved at lægge laurbærblade, knust allehånde og hele peberkorn i et kaffefilter.
Luk filteret med lidt bomuldssnor og kom posen ned
i gryden. Herefter simrer stegen under l
åg i ca. 1 time – vend den et par gange undervejs.
Rens porre, gulerod og persillerod og skær dem i mindre stykker. Løft lige
stegen i gryden og læg grøntsagerne
nedenunder. Læg stegen tilbage og lad det hele simre videre i endnu 1 time.
Bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 68 grader, når stegen er færdigstegt.
Tag stegen op og lad den hvile i 20 minutter før der skæres skiver
af den – på tværs af kødtrådene.
Perleløgene skoldes og pilles. Smelt sukkeret i en gryde – når det er let gyldent, tilsættes smør.
Når smørret skummer, kommes løgene i og steges til de er gyldne – skru ned og lad løgene simre 5-10 min. til de er møre.
Kog kartoflerne ca. 20 min. og pil dem. I en anden gryde kommes bønnerne, som koger i letsaltet vand ca. 5 min.
– mens kartoflerne pilles (skal være færdigt samtidig).
Kog nu suppen fra stegen godt igennem og tilsæt fonden – mens væden koger, tilsættes maizena udrørt i lidt koldt vand
– rør rundt imens og lad saucen koge videre i 3-4 min. Smag den til med salt og peber.
Skiver af oksetykkam anrettes på et stort fad sammen med de grønne bønner, glaserede løg og de kogte kartofler.
Saucen gives til, og man kan desuden servere pickles eller syltede agurker som tilbehør.

Udskriv opskrift