JULETIDEN

December er den måned på året, hvor venner og familie oftest mødes enten til et glas gløgg og lidt godter eller til frokoster og middage, og uanset hvad, så er det oftest knyttet til julens traditioner.
Juletraditioner er lige så forskellige, som der er forskellige mennesker i Danmark. Nogle drømmer sig tilbage til barndommens juleoplevelser, vintagepynt, bedsteforældrenes julekasser, Peters Jul og sneen der drysser ned, og de finder gammel julepynt frem i rød-grønne farver – andre forener de traditionelle farver med mere nutidige farver som rosa, hvid og natur.
For andre er julens farver varme, mørke som bordeux, flaskegrøn, vinrød eller dunkelblå, andre igen vil have julen lys og nordisk, hvor pynten er inspireret af naturen og mest består af store kogler, grene, gran, mos og rensdyr.
For langt de fleste børn og voksne er det en hyggelig tradition at se Disneys juleshow juleaftensdag om eftermiddagen, mens and og steg er i ovnen, og børnene spændt venter på julegaverne.

I julemåneden fyldes huset eller stuen med:
Fade med mandariner, små pignoner og kanelstænger, blandet med nødder og mandler
Kogler, gran, fyr og lærkegrene – og blomster i stemningsfulde farver
Duften af kardemomme, nellike og kanel og julens hjemmebagte småkager
Gløgg og nybagte æbleskiver – som skaber duft og julestemning i en fart
Måske et peberkagehus, konfekt og masser af glimmer
Duften af risengrød og kanel
Appelsiner med nelliker i
Fade med store, saftige Medjoul-dadler fyldt med marcipan eller en hel mandel
Julestemning når der skrives julekort, alt mens der nydes et glas portvin
Eller julestemning, når konfekten tilberedes af marcipan, nougat, krymmel og chokolade
Klippe-klistre julepynt, mens julemusikken spiller
Smukke og duftende juleblomster som amaryllis, julestjerne og hyacinter

For nogen er december en travl tid med sammenkomster og juleafslutning i børnehave eller skole. Men forhåbentligt også med tid, til at nyde juletiden. Mange ser frem til dagene mellem jul og nytår, hvor roen og julefreden for alvor sænker sig, og der er tid til at læse bøger, se julefilm, sofatid, gå ture i skoven og derefter komme hjem i varmen og spise julemad og julegodter.
Heldigvis er der ingen facitlist på julen, og traditioner kan laves om og justeres, så de passer til ens egen familie og ens eget energiniveau – så det forhåbentligt bliver en juletid uden stress. Alt behøver ikke være hjemmelavet, og meget kan man købe sig til i en fin kvalitet.
Jeg håber, at julen bliver netop, som du har lyst til, at den skal være, og at du vil nyde juletiden.
Med ønsket om en smuk jul og et lykkebringende nytår.

KAGER & KONFEKT

Fristende julebag og smuk konfekt hører julen til. Giv eventuelt nogle julesmåkager en opgradering med fint pynt – og lad andre kager stadig følge julens traditioner. Fra Mill&Mortar finder du kanel og krydderier til pebernødder eller brunkager, og i Grøntafdelingen finder du store stykker af både syltet appelsinskal og sukat.
Ordet konfekt stammer oprindeligt fra det latinske ord confectum, der betyder færdiggjort. Konfekt kendes tilbage til 1400-tallet, og blev dengang fortrinsvist nydt af kongehuset og adelen.Hos Dalgaard finder du mange slags pynt til kager og konfekt, fx

 • Overtrækschokolade som hvid, lys eller mørk
 • Nougat fra Odense Marcipan eller Blomsterberg
 • Ren marcipan og pistaciemarcipan
 • Støv i farverne guld, sølv, kobber og bronze fra Odense Marcipan eller Mill&Mortar
 • Krymmel i forskellige farver og størrelser
 • Knas med smag af enten skovbær, lakrids eller chokolade-karamel

JULEGAVEINDPAKNING & JULEBORDET

I butikken finder du både papir, gavepapirposer og bånd, så du kan sætte dit eget personlige præg på julegaverne under træet.
Du finder også små kugler, stjerner, nisser og juleornamenter, som du kan hænge på dine pakker. Du kan eventuelt supplere med materialer fra skov eller have som kogler og grene – eller måske en velduftende kanelstang fra køkkenskabet. Naturmaterialer passer godt sammen med mørke farver som blå, brun og grå.
Vil du holde det naturlige look, kan du bruge natursnor som bånd.

Julebordet
Det er ganske individuelt, hvordan man ønske sit julebord, hvilke farver, hvilken pynt, hvilket look og måske er der et utal af traditioner, der følges år efter år – minder fra mange generationer, der fortæller en historie og er med til at skabe en magisk juleaften. I Dalgaard finder du servietter, lys, julepynt og blomster, og du kan bestille borddekorationer i Blomsterafdelingen i lige de farver og størrelser, du har brug for.

 

JULEAFTEN DEN 24. DECEMBER

Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun behøver at tilberede det mest nødvendige på selve dagen.
Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler, kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før, og saucen smages til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.
På Dalgaards hjemmeside under ’Opskrifter’ og ’Jul’ finder du mange juleopskrifter, bl.a. på langtidsstegt and, rødkål, rødvinssauce og Ris á la Mande.
Vil du bryde den traditionelle menu juleaften lidt, kan du supplere eller erstatte med Halve let smørstegte æbler svøbt i blancherede grønkålsblade, drysset med lidt timian og dryppet med lidt honning og smør, før de til sidst bages i ovnen. Hele små saltbagte selleri – skåret i bidder, der lige steges let på en pande og drysses med glaserede pekannødder. Og kartoflerne kan erstattes med Hasselbackkartofler bagt med andefedt i stedet for smør.
Er der en eller flere vegetarer/veganere ved bordet, kan du sagtens servere disse slags tilbehør, dog skal smør eller andefedt erstattes med planteolie. Til veganere udelades desuden honning, som kan erstattes af sirup eller kokospalmesukker.

Navnet Ris á la Mande lyder som om, desserten er importeret fra Paris, men faktisk er desserten helt dansk. En legende siger, at desserten blev til under en krise på Hotel d´Angleterre. Her skulle man, tilbage i det 19. århundrede, servere dessert, men havde kun en gryde daggammel, kold risengrød. Kokken blandede en skål pisket fløde i og et par håndfulde hakkede mandler og serverede det med syltede kirsebær. Men risengrød med mandler lyder ikke fint nok for det bedre borgerskab, så desserten fik navnet Ris á la Mande.

 

NYT HOS SLAGTEREN

Islandsk lam fra Pure Arctic
De islandske lam boltrer sig frit i naturen og græsser hele sommeren i højlandet. Her nyder de den nærende vegetation med vilde græsarter og aromatiske urter, hvilket er med til at give kødet dets unikke smag af vilde urter. Om vinteren indfanges lammene, da det er for koldt ude for dem om vinteren.
Aftenenes smagsprøve på lam var en jule-edition med smag af appelsin, rosiner, rosmarin og nellike.

Slagterafdelingens hjemmelavede grise- og kalvesylte samt spegepølser fx chilispegepølse, valnøddespegepølse og Hereford spegepølse.
Desuden smagsprøver på stegt grovmodnet (modnet i 17 dage) frilandsgris. Grisen steges som en almindelig flæskesteg, og skal du bruge den juleaften, så er det en rigtig god idé at bestille den senest 3 uger før.

Oksekød fra Freygaard
Freygaard ligger i Finland. Her lever alle ungkvæg livet på grønne marker med masser af græs, frisk luft og god plads. Det giver kødet en fantastisk smag, og to år i træk (2018 og 2019) er kødet blevet kåret til verdens bedste i konkurrencen ”World Steak Challenge”. Kødet scorede topkarakterer for dets mørhed, saftighed og smag. I Slagterafdelingen finder du en lang række udskæringer fra Freygaarden.
SASHI-kød fra Freygaarden er oksekød af en hel særlig klasse. Kødet minder om Kobe- og Wagyukød, blot til en helt anden pris. Ordet SASHI betyder “marmorering” på japansk, og det er netop fedtmarmoreringen, der gør kødet så specielt. Det giver nemlig en utrolig saftig og smagfuld bøf, og marmoreringen sikrer også en helt unik mørhed.
Sashi-kød må ikke behandles som alt andet kød, og det må ikke steges for længe, for så risiker du at fedtmarmoreringen smelte, og du ender med en sej og kedelig bøf. Spørg i Slagterafdelingen hvordan netop dit stykke kød skal behandles.

NYT I KOLONIAL AFDELINGEN

Produkter fra Syltet
’Syltet’ tager udgangspunkt i det gamle håndværk og sylter grøntsagerne nænsomt, så de bevarer den sprødhed, man kender fra friske grøntsager. Smagen kommer af nøje udvalgte råvarer fra danske og fortrinsvis økologiske producenter. Fra Fyn kommer fx rabarberne, fra Bornholm kommer havtorn og fra Kiselgården kommer mange økologiske, grove grønsager.
I Dalgaard finder du følgende produkter:
• Rødbeder
• Havtorn og gulerødder
• Rødløg
• Gule beder
• Rødkål
• Grønne tomater
• Rabarber og vanilje
’Syltets’ produkter kan anvendes til:
• Salater, sandwich, hotdogs og tapas
• Til kødretter, på spegepølsen og i tacos
• Til salsa, på ostemaden eller rabarber oven på en kugle vaniljeis

Gløgg fra Mill&Mortar
Mill&Mortars håndbryggede sirup gør det nemt at tilberede sin egen gløgg. Siruppen blandes med vin eller saft og serveres varm med Mill&Mortars lækre gløggfyld.
Ruby Gløggsirup er til mørk gløgg. Siruppen er kogt ind på kanelstænger, kardemommefrø, hel ingefær, sort peber, nelliker, muskat og tørrede skiver af ananas. Ruby Gløggsirup blandes fx med rødvin – eller som en alkoholfri udgave med solbær-, drue- eller hyldebærsaft. Kan tilsættes Mill&Mortars Gløggfyld eller frisk ananas for en lidt friskere udgave.
Golden Gløggsirup er en lys sirup kogt ind på kanelstænger, kardemommefrø, hel ingefær, hvid peber, citrongræs, hel vanilje og stjerneanis. Golden Gløggsirup er fin til kombinationen af hvidvin og hvid portvin, men er også ideel til alkoholfri gløgg, baseret på cider, hyldeblomst- eller æblesaft. Kan også drikkes afkølet med isterninger og citronmelisse eller en skive citron eller lime.
Mill&Mortars Gløggfyld består af økologiske mandler, rosiner og tranebær.

Bangs julesyltetøj
Bang er et familiefirma drevet af far og søn med fælles passion for gode råvarer og høj kvalitet. Bangs julesyltetøj er fremstillet af vilde blåbær, vilde brombær, hindbær, ribs, solbær og tyttebær samt sukker og julekrydderier. Syltetøjet egner sig både til æbleskiver, brød og boller.

Ris á la Mande fra Rørvig Dessert
Opskrifter fra ejernes forældre eller bedsteforældre, tilberedt af gode råvarer, allerhelst økologiske og med brug af lokale råvarer.
Ris á la Manden er med masser af smuttede mandler, vanilje og hjemmelavet kirsebærsovs.
Der er nogle glas, hvor der er tilsat en hel mandel i, så der stadig kan vindes en mandelgave.
Glassene kan senere anvendes til fx at plante en hyacint i, til portionsanrettede desserter, til marmelade og gelé, eller til at opbevare små dimse-dutter i.
Ud over Ris á la Mande finder du en lang række friske og hjemmelavede desserter fra Rørvig Dessert fx flere varianter af cheesecake, fromager og mousser.

Amarena kirsebærsauce
Den originale Amarena-kirsebærsauce er i hvide krukker med blåt mønster, og hedder Amarena Fabbri. Kirsebærsaucen laves efter samme opskrift, som den første gang for mere end 100 år siden. Racheles Fabbri – hustru til grundlæggeren af Fabbri – gav opskriften på de berømte Amarena Fabbri dessertkirsebær videre til sin mand, som hurtigt gjorde dem til en kæmpe succes. Den blå-hvide krukke, som kirsebærrene kommer i, var oprindeligt en gave til Racheles fra hendes mand Gennaro, som tak for den fantastiske opskrift.

Søde smagsprøver
Flødeboller fra Sv. Michelsen, lakrids fra Bülow og luksus vingummi fra Wally & Whiz.

   LYS I MØRKET

  For nogle er de mørke vintermåneder svære at komme igennem. Heldigvis lyses december op af mange smukke lys og lyskæder på altaner, i haver og i bybilledet. Hjemme kan du sætte lys, lanterne og lyskæder i haven, på altanen eller i stuerne. Havegangen kan lyses op af lys, der gør det lettere at finde den rette vej til hoveddøren, og ved hoverdøren ser det hyggeligt ud med minijuletræer og lys i små glas eller lerpotter. Små og store lanterner med levende lys kaster julestemning ud i mørket. Hos Dalgaard finder du lygter i forskellige størrelser, samt gran, små juletræer, fyr og buskbom eller en smuk krans på døren.
  Blomster- og boligafdelingen har udstilling af julepynt inddelt i farver – et tema i rødt med julenisser i træ og filt og i mange forskellige størrelser, kravlenisser og naturligvis blomster og buketter i rødt og grønt. Et tema er i svagt rosa med nisser, juletræspynt, hjerter, blomsterskjulere og stearinlys som små juletræer. Guld, sølv og glimmer skaber en magisk julestemning og her finder du fx juletræspynt og store forsølvede og forgyldte grene og bregneblade.

  JULENS GÆSTEBUD

  I løbet af december er der ofte flere små og større sammenkomster med familie og venner. Heldigvis behøver det ikke være så svært med traktementet. Måske det allervigtigste er, at maden smager godt og at det er hyggeligt og uformelt. Maden kan være Sharefood (dele-venlig mad som jeg omtalte i artiklen i november), mad og små hapser, man kan sidde længe over, det kan fx være: 

  Små pandekager eller blinis (kan købes
  færdigbagte) med røget laks
  Mini-julefrikadeller
  Lakse-, ørred- eller anderilette serveret
  med cornichoner og store kapersbær
  Salat med fintsnittet kål, mandarinstykker
  og valnødder
  Salat af laks, julesalat og rygeostcreme
  Brie med pærekompot
  Julesalatblade fyldt med lidt gorgonzola
  og en lille bid dadel
  Kuvertbrød
  Æble-eller pæretærte med marcipan

  Skal det være super ment, så er der så mange muligheder for charcuteri, salater og smørebrød i Delikatesseafdelingen, småretter og tapas fra Fiskeafdelingen – og Osteafdelingen har et kæmpe udvalg af de lækreste oste og tilbehør som Sauteres Gelé og Figen-æblekompot.
  Fra Unika finder du tomatmarmelade, grønne tomater, kandiserede citroner, smør og naturligvis nogle af Unikas oste blandt andet Sirius, Den hvide dame, Havgus, Ask, Krondild og Rød løber.
  I Osteafdelingen finder du også fine, tynde knækbrød som Fuldkornsknækbrød, Surdejsknækbrød og Jans helseknækbrød, og lækre kiks fra Miller´s Damsel og The Fine Cheese Co.

   

  LUCIADAG DEN 13. DECEMBER

  På Luciadag synges Luciasangen og der spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen er opkaldt efter Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter.
  Luciabrød, eller Lussebullar, som svenskerne kalder dem, kan serveres enten med smør, eller med flødeost og figen-æblemarmelade.
  Vil du bage luciabrød, kan du enten forme brødene som de traditionelle luciabrød, eller du kan forme dejen som bogstaver fx J U L.
  På Dalgaards hjemmeside under ’Opskrifter’ og ’Jul’ finder du opskrifter på Luciabrød bagt med safran.

  NETOP NU I BUTIKKEN
  Varer set & smagt på Smagens Aften den 29.10.

  NYT I GRØNTAFDELINGEN

  Produkter fra Wonky
  En tredjedel af al mad bliver til madspil, og ca. 45% af verdens frugt og grønt smides væk. Dette prøver Wonky at modvirke ved at lave en række lækre og sunde dips af grøntsager, som ellers ville blive smidt væk. De grønsager, der anvendes, smides væk af æstetiske grunde, fx broccolistængler, blomkålsblade, basilikumstængler, forkert skårne gulerødder og peberfugter med pigmentpletter.
  Wonkys dip er 100% plantebaserede og fri for gluten og laktose.
  Wonky peberfrugt-dip: en dip med masser af smag
  Wonky gulerods-dip: en frisk dip med lidt bid og velegnet til dipping eller som topping på brød
  Wonky blomkåls-trøffeldip: tilberedt af blomkål med et strejf af trøffel
  Wonky guacamole-dip: naturligvis af avocado og en frisk dip med alle guacamolens anvendelsesmuligheder.

  Produkter fra Greenday Nordic.
  Sunde snacks af frysetørret frugt og vakuumfritteret grønt. Meget anvendeligt til madpakken eller den sunde snack i løbet af dagen. Produkterne er ikke tilsat smagsforstærkere eller konserveringsmidler.
  Broccolichips: broccolien er friteret i risklidolie under vakuum. Vakuum gør at olien allerede kommer op at koge ved 70°, hvilket bevirker at broccolien bevarer sin form og farve. Broccolichipsene er let saltede og har et højt indhold af protein og fibre.
  Crispy Mango: mangoen er skåret i skiver som bliver frosset ned og derefter tøet op under vakuum. Det gør, at det vand som er inde i frugten som is, går direkte over i gasform som damp. Det efterlader mangoskiverne i stort set samme form. I de porer, hvor der før var vand, er der nu luft. Det giver en sprød og luftig frugtsnack, som kan minde lidt om marengs.
  Crispy figen og Crispy Strawberry tilvirkes på samme måde som Crispy Mango.
  Kokos chips med kakao eller kaffe: de ristede kokosflager har en sprød konsistens og lækker smag. Kokosflagerne er velegnede som snack i sig selv, men også som topping på morgenmad, dessert, kager, is eller yoghurt.

   NYT I DELIKATESSEN & OSTEAFDELINGEN

   Afdelingen havde smagsprøver på ’Bao med røget and, peberrodsmayonnaise, syltet fennikel og rødkål’. Og ’Rimmet laks i lime og soja. Rødbede med purløgsemulsion, hvidløgssne og maltjord’.
   Desuden var der info om, at du kan bestille Stegt juleand og tilbehør til juleaften – eller måske du har brug for ’Dalgaards Julebuffet 2019’ en dag i december. Du er meget velkommen til at høre mere i Delikatesseafdelingen, hvor du også kan hente brochure på Julebuffeten og bestillingsseddel til juleaften.
   Her på hjemmesiden har du mulighed for online at bestille stegt eller fersk juleand samt fersk gås, kalkun og stege.

   Brød fra The Bread Station
   The Bread Station ligger ved Charlottenlund station. Det er et økologisk bageri med en stenmølle, hvor alt mel males.
   I Dalgaard finder du fuldkornsrugbrød, naturbrød, flute og knækbrød fra The Bread Station.
   Knækbrødet er sprødt, tyndt fuldkornsbrød.
   Rugbrødet består af rugkerner, groft rugmel, vand og lidt salt, intet andet.
   Naturbrødet består af økologisk mel fra stemkværnen, vand og salt. Melet fra stenkværnen er fuldkornsmel og fyldt med enzymer, der gør at dejen hæver fint uden brug af gær, surdej, honning, sukker, ferment eller yoghurt.

   Ullerslev ost
   Det fynske Ullerslev Mejeri gav blandt andet smagsprøver på:
   Comendante 45+, som er en Comté type
   Herredsosten 55+, som er en ret mild Maribotype
   Ullerslev stærk 45+, der er en stærk Danbo lagret 12 måneder
   Gorm den Gamle, der er en stærk Danbo lagret 16 måneder

    NYT I FISKEAFDELINGEN

    Det er svært at forestille sig et julebord uden den lille fede sild, som vi har spist i flere hundrede år. Fiskeafdelingen gav smagsprøver på deres sild, fx blåbærsild, julesild og karrysild, som alle kan blive en del af et julefrokostbord. Fiskeafdelingen har naturligvis mange andre slags sild, dette var blot et par smagsprøver på nogle af dem. Det smager altid godt, når der serveres et smilende æg, løgringe og store kapersbær til sildene.
    Der var også prøver af håndpillede rejer med citronmayonnaise.
    Desuden kunne vi smage friske østers, og blinis med lækker Filet Royal fra Rossini.

    Jomfruhummersuppe fra Horneks Odde. Til suppen anvendes friskfangede jomfruhummer og Læsø sydesalt. Suppen købes på flaske, varmes nænsomt op og tilsættes ¼ l piskefløde. Suppen kan med fordel tilsættes jomfruhummerhaler og fine strimler af gulerod, fennikel og porre, og serveres med lækkert brød.