FAMILY STYLE – DELEVENLIG MAD!

Konceptet family style eller delemad har sin oprindelse i Asien, Sydeuropa, Latinamerika og Mellemøsten, men breder sig i disse år både til restauranter – og til middagsborde i de danske hjem. Længe har restauranter i London haft family style-konceptet. I London serveres det bl.a. på Ottolenghi´s restauranter, og i hans bøger kan du hente masser af inspiration til delemad. Ottolenghi er inspireret af sit hjemland Levanten, og flere af hans bøger fås på dansk bl.a. den nyeste ”Enkelt”. Men også restauranter i København serverer deleretter, fx Tigermom, den marokkanskinspirerede Wakha, LêLê, Pluto, den japanske Kuma og Manfreds i Jægersborggade.

 

Delevenlig mad er egentligt blot delemad på fælles fade og tallerkner – til deling mellem alle ved bordet. Det skaber en fornemmelse af fællesskab, og stemning af samhørighed og nærvær. Det giver mulighed for at smage lidt af hvert, og måske udfordres smagssansen med mad, der ikke er prøvet før.

Delevenlige serveringer er perfekte til fest og særlige begivenheder, hvor atmosfæren skal være uformel og imødekommende, og hvor gæsterne vil føle sig velkomne.

 

Du kan bruge store serveringsskåle eller fade, som placeres midt på bordet, så alle selv kan tage deres favoritter.
Delevenlig mad kan være rigtigt godt for børn, som får mulighed for selv at vælge fra fade og skåle og sammensætter netop deres lille måltid.

Måske de vælger grønsagsstave fra et fad, som de kan dyppe i humus eller cashew-grønsagsdips.  De vælger muligvis ikke grønsager hver aften, men de har muligheden. På et fad kan ligge nudler, stegt kylling og hjemmelavede fiske-nuggets. På et andet fad flere slags grønt som kan dyppes i humus eller dips – eller samles til en salat.

Ideer til delevenlig mad fra forskellige egne i verden:

  • SUPPETID
    – OGSÅ I FISKEAFDELINGENDer er noget hyggeligt og roligt ved at nyde en dampende varm skål suppe, og november og vinterens kulde kalder på de varme supper med masser af smag og nærende fyld, grønsager, kød, fisk eller grønne proteiner, krydderier, urter etc. Supper nydes allerbedst langsomt og roligt.Tips:
    • Grønsagssupper kræver god krydring med krydderier, salt og kværnet peber
    • Dryp gerne den færdige suppe med olivenolie. Det forstærker suppens smagsnuancer
    • Mange supper er bedre dagens efter, så tilbered så meget, at der er til to dage eller måske til frokosten næste dag
    • Mange supper kan fryses og giver nem aftensmad på et senere tidspunkt

    Fiskeafdelingen har også hjemmelavede lækre og meget velsmagende supper. En cremet Hummersuppe eller en Fiskesuppe kogt på ben fra torsk og fladfisk, rodfrugter og urter.

    Du kan også købe færdiglavede supper på frost, dåse eller glas.
    På dåse og frost finder du blandt andet tomatsuppe, aspargessuppe, hønsekødssuppe, minestrone, champignonsuppe, kyllingesuppe og karrysuppe med hønsekød, ris og grønsager.

    På frost finder du desuden små kød- og melboller.

    På glas finder du tomatsuppe og kartoffelsuppe fra Wooden Spoon. Og fra Grand Gout er der dhalsuppe, jordskoksuppe og tomatsuppe.

Prøv et par af mine dejlige suppeopskrifter:

EFTERÅR I GRØNTAFDELINGEN
– OG EN LILLE SMULE JUL

Rosenkål og grønkål tilhører familien af korsblomstrede grøntsager, som også omfatter broccoli, blomkål, spidskål, savojkål, rucolasalat og bok choy. Udover at være fiberrige grønsager, så er de også rige på vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende næringsstoffer.

Grønkål er en af de ældste kålsorter, der er dyrket i Norden. Grønkål er fyldt med næringsstoffer der styrker kroppens immunforsvar – faktisk er både grønkål og rosenkål de mest næringsrige typer af kål. Grønkål indeholder også en række plantestoffer fx lutein der er vigtig for øjnene, quercitin der er med til at stabiliserer blodsukkeret, og svovlforbindelser der medvirker til at leveren arbejder optimalt.

I Grøntafdelingen finder du både hel grønkål og hakket grønkål.

Tips med grønkål:

  • Hak den fint og spis den på rugbrød med en æggeblomme eller lidt mayonnaise
  • Blancher grønkålen og steg den i lidt olie sammen med hakkede løg
  • Server den i en salat sammen med appelsinstykker, nødder og dressing
  • Vend grønkålsbidder med olivenolie og salt og steg dem i ovnen til ’chips’
  • Anvend grønkål til pesto sammen med ristede græskarkerner, hvidløg, citronsaft og olivenolie

 

På frost finder du:

Sønderjysk økologisk hakket grønkål

Vendsysselsk grønkål

Hakket grønkål i portionsstørrelser

Rosenkål indeholder stort set de samme næringsstoffer som grønkål. Rosenkål er nok nogles ven og andres fjende, og har ry for at smage bittert eller give luft i maven. Men det handler om tilberedningen, for ingen kan lide de små kål kogt ud i 15 minutter eller mere. Det bliver en vandet sag, der lugter fælt. Men rosenkål kan smage rigtigt godt, her kommer nogle tips:

  • Snit de små kål med en skarp kniv og vend dem i en dressing af sennep, olivenolie, limesaft, hakket persille og lidt hakkede skalotteløg
  • Steg fintsnittede rosenkål i smør, sammen med bacon, syltede rødløg og hasselnødder
  • Vend fintsnittet rosenkål med appelsinstykker, nødder og dressing
  • Rosenkål smager dejligt sammen med stegte svampe eller æbler
  • Eller rosenkål sammen med pærer og fetaost
  • Halver de små kål og vend dem med olie, citronsaft og skal, hvidløg, salt, peber og slut af med at høvle parmesan over – bages i en 150° varm ovn en times tid
  • Det ser smukt ud, når en rosenkålssalat drysses med cashewnødder og granatæblekerner

Lidt jul i Grøntafdelingen: nu er der kommet klementiner, brændte mandler, tørrede figner, økologiske abrikoser, dadler og store syltede sukatstykker, men meget mere om dette i artiklen i december.

Til allersidst lige en oplysning om 100% pesticidfrie agurker i afdelingen. Det er islandske agurker, der dyrket med grøn energi og vandet med det reneste grundvand fra den islandske natur – ret vigtigt, når en agurk består af 96% vand.

Prøv min Overnight havregrød m/dadler

MORTENS AFTEN:

Mortensdag er den 11. november, og Mortensaften er den 10. november. Dagen er opkaldt efter Sankt Martin, der grundlagde sit første kloster i Gallien i 361 og kaldes “Galliens apostel”. Han blev udnævnt til biskop i Tours. I 659 blev han ophøjet til helgen.
Der findes en legende, der fortæller, hvorledes Sankt Martin blev biskop, og det er netop denne legende, der gør, at vi spiser and Mortensaften.

Den meget hellige, men også ydmyge, Sankt Martin var ikke interesseret i at blive biskop, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem og tvunget til at blive biskop.  Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at straffe de irriterende gæs, ved at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem. Da gås er temmelig dyr spise, er den senere blevet erstattet med den både mindre og billigere and.

Har du ikke brug for en hel and, og skal det være lidt lettere, kan du bruge Confiterede andelår fra dåse, måske serveret med ristede kartofler, bagte æbler med tyttebær og en marineret rødkålssalat med valnødder, appelsinfileter og granatæblekerner.

Traditionelt spises der gammeldags æblekage med rasp og flødeskum til dessert. Skal det være nemt, så kan du servere dessert fra Rørvig Dessert. Deres desserter er anrettet i smukke glas og desserterne er tilberedt af økologiske råvarer og uden unødvendige tilsætningsstoffer. Du finder desserterne i kølemontren lige efter grøntafdelingen og før delikatessetorvet.

Her er en dejlig opskrift på den perfekte Mortens Aften menu:

 

JULE- & ADVENTSKALENDERE

Lige pludseligt er det den 1. december, og det er tid for jule- og adventskalendere. Ikke alle er kommet til butikken i skrivende stund. Men jeg kan løfte sløret for nogle af de chokoladekalendere der er:

  • After Eight julekalender, nærmest formet som Big Ben
  • Ritter Sport, bag hver af de 24 låger gemmer sig et lækkert stykke Ritter Sport chokolade
  • Lindt Lindor med kugler, hjerter og chokoladestykker
  • Økologisk julekalender
  • Kalender med 24 snacks lavet af dadler, grønsager og tørret frugt
  • Anthon Berg med 24 likørflasker
  • Anthon Berg med 24 lækre choladestykker
  • Kalendere fra Toms, Haribo, Kinder og Marabou

 

Vil du hellere give børnene en kalender, der ikke indeholder slik, så er der mulighed for selv at lave en kalender, der fx kan indeholde små Legoposer, bogen ”Fra alle os til alle jer” med Disney´s klassikere eller måske Sustain Yearly, som er et aktivitetshæfte for 6-12 årige. Det hele findes på hylden nær Kioskafdelingen.

Til de voksne tænker jeg, at der i lighed med sidste år, vil være kalendere med vin eller spiritus i Vinafdelingen.

     

    SYDEUROPA – SPANIEN:

    • Charcuteri, fx spansk chorizo eller mager spansk kalkun chorizo, trøffelkugler og mini snack salami i flere varianter. Kogte og tørrede skinker. Vindblæst gris og vindblæst stud af henholdsvis gris og okse – du finder det hele i Delikatesseafdelingen
    • Ristede saltede mandler og/eller oliven
    • Marinerede rejer med aioli (aioli kan købes færdiglavet på køl eller glas)
    • Salat med iberico skinke, mozzarella og bagte cherrytomater
    • Svamperisotto med mozzarella og trøffelsmør (trøffelsmør får på glas)
    • Grillede artiskokker (fås på glas)
    • Stegte Pimientos del Padron (små grønne peberfrugter)
    • Gedeost på grillet brød med pære, balsamico og honning
    • Små bagte rødbeder med peberrodscreme
    • Manchego, en spansk fåreost som Osteafdelingen har enten som lagret i 6 eller 12 måneder

    MELLEMØSTEN – MEZE

    • Baba ghanoush (auberginedip)
    • Hummus (findes på køl)
    • Guacamole (fås på køl)
    • Tabbouli eller cous cous salat
    • Filodej bagt med spinat og fetaost
    • Merguez pølser, findes på køl fra Slagter Munch
    • Keftas (krydrede frikadeller for børn og voksne)
    • Lune fladbrød med fyld af grillede grøntsager, lam eller kylling
    • Grillstegt halloumi-ost og lune fladbrød
    • Pappadums, findes i æsker og varmes på en pande

    I Dalgaards Opskriftsarkiv under ’Diverse’ ligger der opskrifter på baba ghanoush og 2 slags humus.

    Skal det være nemt kan du, på køl, finde klassisk humus, humus med peberfrugt & chili smat gulerodsdip med marokkanske krydderier

    LATINAMERIKA – MEXICO:

    • Ceviche (rå marineret frisk fisk) med lime, koriander og chili
    • Sprøde tacos/nachos med salsa og dip
    • Fisketaco med mango
    • Majs- og bønnesalsa
    • Fyldte tortilla
    • Burritos, en hvedetortilla rullet kød, grønt, koriander og bønner
    • Chipotle crema
    • Saml-selv mini burgere (sliders)

    I Kolonialafdelingen finder du tacoskaller, tortilla og et stort udvalg af dips salsa – mere eller mindre stærke.

    HYLDER MED MILJØVENLIGE PRODUKTER

    Miljøvenlige produkter er kærkomne, både når vi tænker på kroppen og på miljøet. I dag ved vi, at der er en sammenhæng mellem kemiske – og hormonforstyrrende stoffer og udviklingen af blandt andet overvægt, manglende fertilitet, hormonforstyrrelser og en lang række livsstilssygdomme. Er du specielt interesseret i dette emne, så er der meget viden at hente på hjemmesiden ”Center for hormonforstyrrende stoffer (CeHos) Rigshospitalet.

    På en særlig reol i Dalgaard, ved rengørings- og vaskeartikler står en lang række bæredygtige produkter.

    Det er især tre firmaer og deres produkter, der er sat frem:

    Suztain der fokuserer på unødig brug af plast og kemi. Fra Suztain finder du bl.a. gulvklude og karklude, skuresvampe, sugerør, en-gangs bestik og madindpakning.

    Wrappy er dansk produceret genanvendeligt madindpakning, lavet af økologisk bomuld med bivoks, harpiks og jojobaolie. Det findes i ark eller i ”klip-selv” ark.

    Ved brug af Wrappy sparer du miljøet for mængder af plastikfilm og folier. Som en ekstra bonus holder Wrappy maden frisk længe og madspil kan undgås.

    Ved udpakning kan genanvendelig madindpakning dufte lidt af bivoks og harpiks, men duften fortager sig meget hurtigt ved brug og vask.

    EcoCoconut har opvaske- og skurebørster. Børsterne er biologisk nedbrydelige og fri for plast.

    Selve børsterne fremstilles af hår fra kokosnødder, der dyrkes under kontrollerede forhold. Metallet i Ecococonut er genbrugsmetal. Af samme årsag skal Ecococonut børster i metal containeren når de har udtjent deres liv. Vælger du børster med træhåndtag, så er træet FSC certificeret fra godkendte plantager. Ecococonut fremstilles i en familievirksomhed i Sri Lanka.

    Ecoegg er vaskeæg og et fantastisk alternativ til traditionelt vaskemiddel. Fyld vaskeægget med mineral- og turmalinkugler og læg det ind i vaskemaskinen med vasketøjet.

    De mineralske kugler i vaskeægget frigiver under vask et effektivt lavtskummende vaskeskum, der gør tøjet rent uden skadelige kemikalier. Ecoegg vaskeæg kan også bruges til håndvask, og er velegnet til sensitiv hud. Ecoegg findes med duft eller duftfri.

    Maistic satser på mikroplast-fri og komposterbare alternativer til plastprodukter. Fra Maistic kan du bl.a. købe gulvklude og plastfri poser.

    Mulieres produkter til rengøring og tøjvask er 100% naturlige baseret på olivenolie og med dufte af essentielle olier.

    Emballagen er gennemtænkt i forhold til miljøpåvirkningen. Den yderste skal er komposterbar, og det anvendte plast er genanvendeligt.

    ”Multi Cleaner”, universal rengøring, der er 100 % naturlig, og effektiv og uskadelig for mennesker og miljø. Du kan bruge ”Multi Cleaner” til stort set alt, opvask i hånden, gulvvask, vask af vinduer og rengøring af badeværelse og køkken.

    ”Laundry Wash” kan bruges til al vask både maskin- og håndvask. Vaskemidlet er effektivt ved temperaturer mellem 30 og 90°, og kan anvendes til alle typer tøj, også uld og silke. ”Laundry Wash” er meget drøjt i brug – af de 1½ l får du ca. 37 vaske med rent tøj.

    De naturlige egenskaber overflødiggør brug af skyllemidler.

    På hylderne finder du desuden bambustandbørster, økologisk tandpasta enten Aloe Vera eller Aktivt kul.