Alt på ét bræt – delemad til få eller lidt flere

I 1977 var der en dansk komediefilm, der hed ”Alt på et bræt”. Det er nu ikke den film, jeg vil skrive om, men om hvordan man kan serverer lækkerier på ét bræt eller et fad – og naturligvis flere fade eller brætter i denne tid, hvor vi ikke skal sidde alt for tæt sammen.

Det er sjovt at anrette et bræt eller fad over et tema:

 • Det kan være morgenmad, brunch eller Mors dags-morgen-bræt
 • Bræt til ’Byg din egen sandwich’, picnic, ’top din egen søde kartoffel’, anti-pasta
 • Bræt til en film-aften, ’chips og dips-fad’, ’byg din egen tacos’, vegetarisk humus-bræt
 • Pandekage-bræt, dessert-fad, efter-skoletid-bræt eller det klassiske oste- og charcuteri-bræt

Du kan anvende fadet eller brættet som snack før et måltid, som et mellemmåltid eller som selve hovedmåltidet eller til dessert.
Rent praktisk er det godt at tænke på forskellige smage, farver og teksturer, dels for smages skyld, dels for det visuelle indtryk. Ofte ender det med at se ud som, at man har brugt lang tid i køkkenet, men det behøver slet ikke være tilfældet, blot du har nogle gode råvarer at tage udgangspunkt i – og et par hjemmelavede dips er altid et godt og velsmagende islæt.
Dalgaard har alt til brættet, og du kan finde inspiration i såvel delikatesse- og osteafdelingen, som i grøntafdelingen og kolonialafdelingen.
De fleste fade og brætter kan du anrette et par timer før, de skal serveres, dække dem til og sætte dem på køl.
Du kan anvende dit yndlingsfad eller bræt af fx træ, skiffer, metal eller keramik. Brug et fad der er stort nok, så maden ikke ligger alt for sammenklemt, og dermed er svær at få fat på med en gaffel eller en lille tang. Sæt tandstikker på bordet, så gæsterne kan tage oliven eller andre små bidder med dem. Pynt til sidst med salatblade gerne i flere farver og spiselige blomster.

CHIPS & DIP-BRÆT
’Chips og Dips-bræt’ er nemt at tilberede og kan let tilpasses til lejligheden og det givne antal mennesker.
Tag et bræt, så mange dips, som du finder passende, og en række af dine yndlingschips. Anbring de forskellige dips og salsa i serveringsskåle og fordel derefter chipsene omkring.
Brættet kan anvendes som snack før middagen, til fodboldkampen i TV eller til den sene aftenfilm.
Du kan vælge at tilberede dippene selv, eller du kan købe dem færdige fx guacamole, humus og tapenader.

Prøv evt. nogle af mine yndlingsdips:

Fyld din egen bagte søde kartoffel-bræt:

1 bagt sød kartoffel pr. person, bages ca. 1 time i ovnen afhængigt af størrelsen – hvorpå der skæres en rille i kartoflen, der brækkes lidt fra hinanden og fyldes med fx:
Skinke i tern eller stegt bacon, skåret i bittesmå bidder
Kogte belugalinser
Guacamole
Hakket koriander eller purløg
Reven cheddarost
Kokosflager
Cremefraiche

Velbekomme!

IDEER TIL BURGERBRÆT

 • Stegte eller grillede burgerbøffe
 • Små eller større burgerboller evt. ’Brioche Hamburgerbrød’ eller ’Brioche Slider Buns
 • Salatblade
 • Tomatskiver
 • Ringe af salat- eller rødløg
 • Osteskiver
 • Avocadoskiver
 • Stegt bacon
 • Ketchup, sennep, BBQ-sauce enten Original, Roasted Garlic eller Sweet Chipotle
 • Mayonnaise, fx fra Hellmann´s eller Stokes

Sæt en skål midt på brættet til at lægge de stegte eller grillede bøffer. Læg bollerne i et hjørne af brættet.
Fordel derpå avocadoskiver, tomatskiver, skiver af rødløg, salatblade, osteskiver og stegt bacon på brættet eller fadet.
Sæt små skåle med ketchup, sennep, mayonnaise og BBQ-sauce – og en ske i hver skål.

BRÆT MED GRØNTSAGSSTAVE & RØRT RICOTTA

Dette er et nemt bræt at tilberede og egner sig fint før middagen, til en sen aftenstund eller som en haps på en picnictur.
Det eneste der skal gøres er at piske ricotta et par minutter, derefter krydre den og toppe med citron, salt og olivenolie. Serveres med grønsagsstave, ristede små fluteskiver, crackers og/eller chips.

Prøv denne lækre opskrift:

PANDEKAGE ELLER VAFFELBRÆT

Her kan man selv vælge hvilken topping, der skal på pandekagen eller vaflen. Ofte er ahornsirup eller flydende honning et must, men også frisk frugt (banan, jordbær), jordnøddesmør, choko-nøddecreme, mandelcreme, pekannødder, chokoladeknapper og flødeskum er populært.
Sæt små skåle med frisk frugt og bær og andre skåle med de øvrige slags topping.
Lun jordnøddesmørret, så det bliver flydende og let kan dryppes på vafler eller pandekager – og til slut lægges de lune vafler eller pandekager på brættet.
Der ligger flere opskrifter på Pandekager på hjemmesiden, under Opskrifter og søg på Pandekager under ‘Dessert’.

Is med frugt og sødt-bræt
Mange søde ting kan være i spil, når man selv skal bygge sin isdessert: rosiner, chokoladeknapper, små marengs, friske bær, krymmel, ristede kokosflager, vaffelrør, chokoladesauce, små marshmallows, Smarties pastiller, lakrids- eller skovbærknas og gammeldags isvafler eller mini-isvafler.
Dalgaard har også servietter og papbægre med motiver af iskager.

MAJROER

Majroe er en nordisk roe og kaldes også hvidroe, dværgturnips eller haveroe. Det er en lille fin roe, der veksler i farverne hvid, pink, violet og grønlig.
I smagen minder den om milde radiser.
Den er i familie med kål i Brassica-familien og har derfor også kålens mange ernæringsfordele.
Den har et utal af anvendelsesmuligheder og kan bruges rå skåret i tynde skiver, den kan rives, sauteres, dampes, steges og anvendes i wok-retter.
Majroen skal koge lidt længere end gulerødder, men kun så længe, at den stadig bevarer sin sprødhed.
Du kan skære bund og top af og koge den mør i vand og derefter mose den. Ovnbagte majroer er dejlige – især hvis de får selskab af lidt olivenolie, lidt hvidløg, frisk timian, salt og peber
Du kan anvende den til frikassé, ragout eller tilsættes den til klassiske franske lammeret ’navarin’. Den smager også rigtigt godt i salater fx sammen med kogte linser serveret med yoghurt, masser af krydderurter og lækkert brød.
Den kan koges og vendes med sennep, æblecidereddike og krydderurter og serveres som tilbehør til frikadeller, grillet eller dampet fisk, kylling, postejer og charcuterivarer.

Prøv denne dejlige salat:

STORE BEDEDAG DEN 8. MAJ

Torsdag aften før Store Bededag er der tradition for at spise varme hveder.
Manden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år, som biskop, fik Bagger indført hele tre faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning d. 27 marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.
Store Bededags helt korrekte navn var “ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke, – stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer etc. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt (og ædru) i kirke, som forordningen krævede.
Store Bededag var en arbejdsfri bededag. Derfor måtte bagerne ikke bage brød på helligdagen og bagte i stedet hvedetvebakker Store Bededags aften, som folk kunne købe for at spise dagen efter.
Har du tid og mulighed, så er der opskrifter på Hveder her på hjemmesiden, og ellers kan du købe færdige hveder i Dalgaard, lige til at varme.

Prøv selv at bage hveder:

IDEER TIL BRÆT

 • Morgenmads-bræt med lækkert brød, knækbrød, jordnøddesmør, choko-nøddesmør, marmelade, frisk frugt (blåbær, hindbær, jordbær, banan, mango, ananas), honning, oste, æggemuffins, stegt bacon og små pølser. Du finder marmelader fra Bangs og Meyers, engelske marmelader fra Wilkin & Son og Mackays, og økologiske marmelader sødet med koncentreret æblesaft fra FiordiFrutta
 • Humus og eventuelt andre grønne dips, friske krydderurter, grønsagsstave (agurk, bladselleri, peberfrugt, julesalat), oliven, lune pitabrød og kiks – dette bræt passer perfekt til vegetaren eller veganeren
 • Tortillachips med tomatsalsa, revet ost, avocadoskiver og cremefraiche
 • Forårsfad: blancherede asparges, radiser, blade af julesalat, kogte vagtelæg, marinerede fetatern, crackers og forskellige dips Oste og charcuteri med oliven, pesto, grillede artiskokhjerter, cornichoner, radiser, blancherede asparges og blandede salte nødder – cremede oste passer fint til de sprøde nødder
 • Det søde fad med chokolade, frugt, tørret frugt og kandiserede nødder

CHARCUTERI- & OSTEBRÆT

Sådan et bræt kan varieres i det uendeligt afhængigt af smag, anledning og pengepung. Kan du ikke have det hele på bordet på en gang, så supplér hen ad vejen, så brættet eller måske flere brætter hele tiden ser indbydende og appetitlige ud.
Tag et stort smukt bræt.
Kom oliven, tapenade, cornichons etc. i serveringsskåle, som sættes på brættet.
Arranger derefter oste, charcuteri, frugt og kiks på brættet, eventuelt så det er inddelt i små grupper, så kiks ligger sammen, charcuteri sammen osv. Afslut med at udfylde brættet med mandler, nødder og tynde pære- og æbleskiver. Server med osteknive, små tænger, skeer og gafler.
Pas på, at ostene ikke ligger for tæt, så de afgiver smag og lugt til hinanden.

Her er lidt ideer, men det jeg allerbedst kan anbefale er, at gå til oste- og delikatesseafdelingerne. Her får du den ypperste vejledning til et fantastisk bræt. Osteafdelingen kan de hjælpe med at sammensætte oste, så de passer sammen i smag, farve og tekstur.
Her finder du også et stort udvalg af kiks og knækbrød til dine oste
Ligeledes kan delikatesseafdelingen foreslå et varieret udvalg af pølser, skinke og pateer.

 • Oste: Manchego, Blå Stilton, Gedeost, Gruyere, Gouda, Arla Unika oste etc.
 • Charcuteri: pølser fra Slagter Munch og GRAND Fromage, bresaola, pateer, trøffelkugler og mini snack salami samt kogte og tørrede skinker. Du finder også silkeskåret skinke fra Duroc-svin
 • Frisk frugt: druer, peberfrugt, æble- og pærebåde
 • Kiks og knækbrød: ’Rustikke Sticks med smag af enten sesam, birkes eller salt, Rugbrøds Chips eller knækbrød fra HEDH Escalante eller Knækbrud fra The Bread Station
 • Ostekiks: fra Miller´s Harvest, The Fine Cheese Co. og/eller Miller´s Damsel
 • Tilbehør til oste: kandiserede citroner eller grønne tomater fra Arla Unika eller oste-venlige marmelader fra HEDH Escalante fx figen, kvæde eller stikkelsbær-pære
 • Andre ideer: cornichoner, tapenade, oliven, grillede artiskokker, pesto, fyldte pepperballs som er søde chili fyldt med friskost
 • Chutney: Mango- eller tomatchutney fra Stokes 
 • Relish: Peberfrugt- og rødløgrelish eller relish af grønne eller røde tomater, alle fra Meyers
 • Nødder og mandler fx Mill&Mortar enten ’Mandler med sort trøffel og havsalt’ eller ’Mandler med citron og havsalt’. Du finder også ristede cashewnødder, røgede salte mandler eller nødde-mix hos Dalgaard.

ASPARGESBROCCOLI

Asparges-broccoli er en af mine favoritter fra Brassica-familien (Korsblomstrede grønsager), fordi den er så enkel at tilberede og spise og har en let bitter smag.
Desuden er den rig på A- og C-vitamin til immunforsvaret, og mineralerne jern der er vigtig for dit energiniveau, og magnesium og kalk, der bruges til kroppens knogler og tænder.
Aspargesbroccoli kan anvendes til stort set alt, snack, tilbehør og salater og den kan dampes eller sauteres i lidt olivenolie. Den bør tilberedes ganske kort, så bevares næringsstofferne bedst. Den passer fx godt sammen med tahin, miso, ingefær, ansjosfileter eller sammen med burrata eller mozzarella.
En salat af aspargesbroccoli, nye kartofler, små mozzarellakugler, med en dressing af citron, ansjosfileter, sennep, tahin, olivenolie og en anelse honning smager af både sol og sommer.

Prøv en af disse delikate opskrifter:

MORS DAG DEN 10. MAJ

Gaveideer til mor til Mors dag:

 • Lækre modemagasiner som Tatler, Vogue og British Glamour. Du finder også Jeanne d’Arc Living, Living Etc Smart, Vogue Living, The English Garden, Milk Decoration, Country Home og Elle Decoration, der alle omhandler indretning, design og tendenser
 • Håndcreme og sæbe fra ’Aromas Artisanales de Antigua’ med duft af fx pæon, roser, hvid jasmin eller liljekonvaller – eller håndsæber fra ’Nesti Dante Sapone’ i duftene lavendel eller rose
 • Hudplejeprodukter fra Panier Des Sens. Produkterne er franske og lavet på naturlige ingredienser og fri for konserveringsmidler
 • En lun plaid
 • Gaveæsker med gavekort til fx massage eller en ansigtsbehandling
 • Det mere klassiske: en smuk buket blomster, kurve med blomster, udendørs krukker med planter eller lækker chokolade
 • Et håndskrevet kort – smukke kort findes lige ved posthuset