Sommertid, sommerliv & sommertips

Den danske sommer er lys og let og forhåbentligt pakket med solskinstimer, og det er tid til at nyde de lange, lyse sommeraftener. Når det er sommer, sol og sandalvejr, rykker vi udendørs, og maden bliver lettere og mere enkel at tilberede. Friske, sprøde grønsager, bær, frugt og grill-mad bliver hverdagsmad i mange hjem.

I juni er der kommet mange blomster i haven og grøftekanten, og de kan nemt blandes til en skøn, afslappet naturlig buket, som givet et pust af sommer indendørs. I dag er der ingen regler om, hvad der passer sammen, så miks lige det du drømmer om.
Sommerblomster i krukker og altankasser giver skønne farve til haven eller altanen og passes blomsterne godt, kan de blomster helt hen til efteråret.
Store krukker er gode på terrassen, da de ikke tørrer så let ud, hvis du ikke er hjemme et par dage.

I Dalgaard finder du store og små udendørs planter og ligeledes store og mindre potter. Der er glaserede potter i flere farver, der er brændte lerpotter eller store kurve til planter, til udendørs- såvel som til indendørs brug.
Terrassen kan få forskellige udtryk afhængigt af hvilke farver og materialer du bruger. Du kan få et sommernordisk udtryk med maritime blå og hvide toner, lidt flet og lyst træ. Et mere varmt sydlandsk præg får du ved at anvende farver som brændt orange og rosa sammen med brun keramik. Et grønt og naturligt udtryk fås med grønne elementer og varme træsorter.

SOMMERENS FRUGT & GRØNT

Jordbær er små C-vitaminbomber, og selv om de er søde, så påvirker de ikke dit blodsukker negativt. De er kalorielette, og er fyldt med væske, som holder dig vel hydreret i sommervarmen.
Nyd de små populære bær i tærter, kager, koldskål, til det skønneste syltetøj eller dyppet i chokolade
Rabarber er egentligt ikke en frugt, men en grønsag, som er fyldt med C-vitamin til dit immunforsvar, bindevæv og afgiftning – og fibre, som er vigtige for dine tarmes sundhed.
Rabarber er egnet til saft, suppe, i muffins, som fyld i kager og som kompot til det salte og søde køkken.
Asparges er en yndlingsspise hos de fleste, det er nem og hurtig mad, der kun behøver en kort og nænsom tilberedning. Sæsonen er kort, så det gælder om at spise løs af dem, når de er her.
Asparges passer godt til stegt fisk, stegte kammuslinger og brunet smør, eller sammen med skinke, hakkede valnødder og høvlede flager af Vesterhavsost, eller sammen med hakket æg og kørvel, til suppe, i en Salade Nicoise eller dyppet i tempuradej, stegt og serveret med aioli.
De grønne asparges kan anvendes, når den træede ende er knækket af, men de hvide asparges skal have en tur med tyndskrælleren, før de kan tilberedes.
Spinat gør dig stærk som Skipper Skræk i tegneserien fra 1929. Den er springfyldt med A, C- og K-vitaminer, jern og kalium. Spinat indeholder også B-vitaminer folat, der styrker hjernens aktivitet og forebygger blodmangel. Desuden har spinat nitrit, som er udskældt i pålægsindustrien, men når det kommer fra grønsager som spinat, rødbede, rucolasalat og selleri er det ok. I disse grønsager er der nitrat, som omdannes til nitrit, når det blandes med spyt i munden, og nitrit udvikler sig derpå til nitrogenoxid – og det vil vi rigtigt gerne have, da nitrogenoxid får blodkarrene til at udvide sig og derved kan være med til at sænke blodtrykket. Du finder både spinat og babyspinat hos Dalgaard.
Radicchio er et lille sprødt salathoved med en let bitter smag. Den bør behandles rigtigt for at få det optimale ud af salaten. Du kan fx riste den i olivenolie, som tager lidt af bitterheden, eller du kan vikle bacon om og stege dem i ovnen eller på grillen.
Kartoffel – nye danske kartofler er et hit stort set hver dag i sæsonen. Du kan anvende dem som kogte serveret med brunet smør med frisk salvie og drysset med reven parmesanost – eller ovnbagte serveret med ærtehumus, friske ærter og koriander. Eller som en grov mos (mos af kartofler, persille, citronskal og smør), som serveres med radiseskiver og brøndkarse – eller tynde kartoffelskiver på pizzaen sammen med rosmarin og gedeost.

Prøv nogle af disse skønne opskrifter:

HALLOUMI, GOD TIL GRILL – OG PANDE

Halloumi er en ost, der stammer oprindeligt fra Cypern, hvor den ofte serveres som en del af en mezze-anretning.

Halloumi har et højt proteinindhold (ca. 23%), og kan dermed bidrage til proteiner i det vegetariske køkken, men ikke i det veganske, hvor der slet ikke bruges mælkeprodukter. Desuden er halloumi oplagt i det kødfrie køkken, da den bidrager med umami-smagen og giver en god mæthedsfornemmelse.

Halloumi er en fast hvid ost med en mild og lidt salt smag, og osten ”knirker” på en sjov måde, når man tygger den.

Osten kan anvendes kold, men dens sande karakter kommer først rigtig frem, når den opvarmes.

Halloumi er særdeles velegnet grillet eller stegt, da osten får en sprød skorpe. Osten har et højt smeltepunkt, som betyder, at den holder formen ved grill eller stegning.
Den er velegnet i en kødfri burger, på grillspyd sammen med grønsager eller som topping i salater eller drysset på grillede grøntsager.

I Osteafdelingen finder du den originale Halloumi – og ’Heat & Eat’ pande- og grillost fra Taverna.

Prøv en af disse opskrifter:

SIKKER I SOLEN

Sol og sommer betyder, at vi er mere udenfor end vi plejer, og derfor skal vores solbeskyttelse være i top. Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15, og derfor er det særligt vigtigt med solcreme eller skygge i disse timer.
I Dalgaard finder du solcreme fra det franske mærke Bioregena, som er økologisk og vegansk og tilsat argonolie. Produkterne er med SPF 15, 30 eller 50 og der er en særlig creme til babyer. Samtlige produkter er Ecocert certificeret og har desuden mærket ’Respect Seabed’, som sikrer at dyreliv og koraller ikke bliver ødelagte.
Derma er dansk og findes med SPF 15 og 30 og en speciel creme til babyer. Desuden en solstift til særligt udsatte steder med SPF 50, og en ’Aften Sun’ tilsat aloe vera. Alle Dermas solprodukter er veganske og bærer det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks mærke.

KLIMAVENLIGT SOMMERKØKKEN

Hjælp klimaet på rette vej ved at spise grønnere og udskifte noget af ’køkkengearet’ med bæredygtige alternativer. Du kan lade dig inspirerer til et klimavenligt sommerkøkken i Dalgaard.

 • Drikkedunken, et perfekt alternativ til engangs-flasken. I butikken er der drikkedunke fra Sistema, som er fremstillet i miljøvenlig plastik helt uden hormonforstyrrende kemikalier og 100% fri for BPA og phtalater
 • Genanvendelige sugerør i rustfrit stål og en lille praktisk børste til rengøring. Helt fri for plastik. Det kraftige materiale gør, at det er muligt at drikke tykkere drikke som smoothies, milkshakes og greenies af sugerøret
 • Zustain bestiksæt i birketræ. Æsken indeholder ske, kniv og gaffel til 8 personer
 • Komposterbare plastposer i forskellige størrelser samt plastfri klude, alt fra Maistic
 • Genanvendeligt madpapir med bivoks fra Wrappy
 • Veggiebøffer, Falafler, Linsemix og Bulgurmix fra Earth Control
 • Violife har 100% veganske produkter som ’Green White Block’ der kan minde om feta samt ’Mature Cheddar Flavour Slices’
 • True Gum’, dansk 100% plastfrit og bionedbrydeligt tyggegummi i flere smagsvarianter
 • Magasin: Sustain Yearly – guide til en bæredygtig livsstil
 • Mad-magasiner: ’goodfood’s Vegetarian Summer’ og ’Vegan Food & Living’

TUN I FISKEBUTIKKEN

I juni sætter Fiskeafdelingen fokus på tun fra Maldiverne. Tunen er en saltvandsfisk, er i familie med makrellen og indeholder vitaminerne A, D og E, mineralerne jod, zink og selen og de sunde omega-3 fedtsyrer.
Tun fra Maldiverne er mærket med MSC-mærket, som er den eneste certificering for vildfangstfiskeri og miljømærkeordning, der opfylder kravene, der er fastsat af både FN’s fødevare- og landbrugsorganisation og ISEAL, den globale medlemsorganisation for bæredygtighedsstandarder.
I Fiskebutikken kan du købe hele stykker tun, tunbøffer og tun, der er egnet til sushi.
Tun egner sig til sommerens grill og er vejret ikke til det, så kan den sagtens pandesteges.
Vil du have et asiatisk twist, kan du sætte tunen sammen med sesamfrø, mango, koriander, forårsløg, wasabi og/eller miso.

Dejlige opskrifter med frisk tun:

DEN GODE START PÅ EN SOMMERDAG

 • Overnight oats er et koldt alternativ til havregrød, og rart på en varm sommerdag.
  Du blander havregryn og mælk eller plantemælk og stiller det i køleskab natten over. Næste morgen har du nem morgenmad, der toppes med fiske bær og/eller tern af mango og drysses med nødder.
 • Tilsæt frugt og grønt i bagværk fx revne gulerødder i brød, blåbær i små, tykke pandekager eller bananer i muffins, så når du lettere de anbefalede 600 g frugt og grønt om dagen
 • Bland hytteost med tern af mango og agurk og hakket mynte og top med ristede græskarkerner
 • Blødkogt æg med avocado og stegte tomater
 • Yoghurt med granola, friske bær og små æbletern
 • Omelet foldet om skiver af burrata, serveret med tern af agurk, tomat og peberfugt
 • Frugtsalat vendt med avocadotern, hakkede nødder og lidt mørk chokolade
 • Smoothies er en af de nemmeste måder at øge indtaget af grønt på. Du kan forberede frugt og grønt til blenderen om aftenen og sætte dem i køleskabet. Næste morgen køres de med væde og fx kanel eller kardemomme og græskarkerner.
  Mandler, nødder og kerner giver din smoothie gode proteiner, fibre og sunde fedtstoffer og er samtidigt med til at give dig mæthed og stabilisere dit blodsukker.

Prøv evt. en af disse 2 opskrifter:

SOMMER-MADDER

Når det er varmt udenfor, er der ikke altid lyst til varm mad, og den kan sagtens erstattes med rugbrøds-madder smurt og anrettet med sommerens lækre råvarer.
Pålægget kan være:

 • Stegt kyllingekød med tomater, krydderurter og pesto
 • Humus toppet med agurke- og radiseskiver, ærespirer og ristede græskarkerner
 • Skinke med melon og mozzarella
 • Røget laks med rygeostcreme og avocado
 • Kartofler med sprødstegt parmaskinke og purløg
 • Jordbær med hytteost og akaciehonning
 • Friske bær med græsk yoghurt og mynte

PICNIC I DET GRØNNE

Så snart det bliver varmere i vejret melder trangen sig til at opholde sig ude det meste af dagen.
Tag et blødt vattæppe og en kurv med spiselige godter og kolde drikke under armen, og find det bedste sted enten i haven, skoven eller på stranden.
Hos Dalgaard finder du plaider i rosa og beige farver og tæpper i stribede naturfarver. Vil du anvende bæredygtigt engangsservice, finder du tallerkner, bestik og kopper fra Duni Bio ecoecho®-sortiment.
Du finder også inspiration til mad og drikkevarer i picnic-kurven, som kan være:

 • Kyllingelår med marinerede kartofler
 • Charcuteri, paté og oste fra Delikatesse- og Osteafdelinge
 • Grønsagsstave og hummus eller ærtedip
 • Salat med perlespelt, radiser, ærter, agurk, granatæblekerner, pesto og frisk koriander
 • Brød, pirogger eller wraps
 • Tærte, kage eller muffins til den søde tand
 • Kold vin eller alkoholfri æblecider fra Gyldensteen Gods på NordfyN
 • Økologisk Craft soda og lemonade fra Tuxen Brewing, det lokale mikrobryggeri i Usserød

LÆKRE RENE HÆNDER

I dette forår har vi vist alle fået vasket hænder oftere end normalt. En lækker flydende sæbe eller sæbebar giver en luksuriøs følelse i forbindelse med håndvaskerutinen. Her kommer et lille udvalg af de sæber og håndcreme, du finder hos Dalgaard.

 • Håndcreme og sæbebar fra ’Aromas Artisanales de Antigua’ med duft af fx pæon, rose, hvid jasmin eller liljekonvaller
 • Panier Des Sens økologisk håndcreme med sheabutter, honning og propolis
 • Håndsæber fra ’Nesti Dante Sapone’ i duftene lavendel eller rose. Herfra fås også ’Flydende Black Soap’, som har specielle egenskaber fra asken af Afrikas høstede planter, så som vejbred, havre, og kakao bønner. Sæben indeholder shea butter, der blødgør og plejer, og dufte af patchouli, pink peber, hyacint og jasmin.
 • Fast og flydende håndsæbe fra Le Sultan D’alep med 50% olivenolie og 40% laurbærolie
 • Flydende håndsæbe med honning fra Savon De Marseille
 • Flydende håndsæber fra Heyland & Whittle med glycerin, der er fugtgivende og aloe vera, der beroliger og plejer huden. Fås fx i duftene ’Vild citrongræs’, ’Grøn te & grapefrugt’ og ’Kirsebærblomst’.

SANKT HANS DEN 23. JUNI

Sidst i juni er det midsommer og Sankt Hans, og denne dag blusser bålene rundt om i hele landet. Hvis det ikke øser ned eller er alt for tørt, så tænder Hørsholm bål ved søerne ved Hørsholm Kirke.
Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans. Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693.
Ofte lægger Sankt Hans aften op til, at man samles med venner og familie. Det kan være ganske enkelt med grillpølser og snobrød over bål, grillede skumfiduser – og en kage eller dessert derefter.
Eller skaldyr, som Fiskeafdelingen netop har et stort udvalg af til Sankt Hans. Skaldyr smager helt vidunderligt og under skallen gemmer der sig vigtige næringsstoffer som selen, zink og omega-3 fedtstoffer, som alle er vigtige for et velfungerende immunforsvar.

GODNAT OG SOV GODT

Mineralet magnesium er vigtigt for et utal af kroppens funktioner, det hjælper blandt andet til en mere afslappet krop og afslappede muskler, og medvirker til en bedre søvn.
Dalgaard har magnesium i tabletter med 233 mg i hver tablet.
Det er altid godt at spise sig til næringsstofferne, men af og til kan der være så store mangler, at der må benyttes tilskud. I maden finder du især magnesium i græskarkerner, kakao, mandler, nødder, havregryn og bælgfrugter.
Du kan også få en beroligende virkning og en rar søvn ved at drikke te fra Pukka fx ’Three Chamomille’ eller ’Night Time’ med af blomster fra lavendel, havre og lime.